Cât de periculoase sunt organoclorurile și ce legătură au cu boala misterioasă apărută în India

Data publicării:
Boala necunoscută a afectat peste 300 de copii
Boala necunoscută a afectat peste 300 de copii în Inda. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din India analizează posibilitatea ca organoclorurile utilizate în pesticide sau pentru controlul țânțarilor să se afle la originea bolii misterioase din India care a cauzat moartea unei persoane și spitalizarea altor 400 de persoane în statul Andhra Pradesh, în ultimele zile, a spus i un oficial din domeniul sănătăți, citat de Reuters.

Boala necunoscută a afectat peste 300 de copii, majoritatea suferind de amețeli, leșin, dureri de cap și vărsături. Toți cei care s-au îmbolnăvit au fost testați pentru COVID-19, iar rezultatele au fost negative.

Parlamentarul GVL Narasimha Rao a scris pe Twitter că a vorbit cu experți medicali guvernamentali și că „cea mai probabilă cauză sunt substanțele organoclorurate otrăvitoare”.

„Este una dintre posibilități”, a spus Geeta Prasadini, director de sănătate publică în statul Andhra Pradesh, adăugând că așteaptă rezultatele testelor pentru a stabili cauza îmbolnăvirilor.

Organoclorurile de aici sunt interzise sau restricționate în multe țări după ce cercetările au arătat că pot provoca cancer și prezintă și alte riscuri potențiale pentru sănătate. Cu toate acestea, sunt poluanți care rămân în mediul înconjurător ani de zile și se acumulează în grăsimi corporale animale și umane.

Expunerea la pesticide organoclorurate poate produce convulsii, dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, tremurat, confuzie, slăbiciune musculară, dificultăți de vorbire și transpirație, potrivit autorităților sanitare din SUA.

Un reprezentant al partidului de guvernământ Bharatiya Janata a declarat că analizele preliminare de sânge au relevat cantități mari de plumb și nichel.

„Am exclus contaminarea apei sau poluarea aerului drept cauză, după ce oficialii au vizitat zonele în care oamenii s-au îmbolnăvit", a spus Ministrul Sănătății din Andhra Pradesh, Alla Kali Krishna Srinivas.

„Este o boală misterioasă și doar analiza de laborator va dezvălui ce este”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri