CIA şi schimbările de regim. Agenţia recunoaște implicarea în răsturnarea guvernului iranian

Data publicării:
cia 25 ian-1

Implicarea CIA în înlăturarea premierului iranian Mohhamed Mosaddegh, în august 1953, era un subiect cunoscut în cercurile politice americane, însă oficial el nu exista.

Fostul secretar de stat Madeleine Albright a făcut totuşi o referire în anul 2000, la fel şi actualul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, în 2009, într-un discurs rostit la Cairo.

Mohhamed Mosaddegh a fost ales democratic în 1951, dar politicile pe care le-a pus în aplicare, în special în privinţa industriei petroliere, au iritat Marea Britanie şi Statele Unite.

Astfel, pe 19 august 1953 a avut loc lovitură de stat, în urma căreia puterea absolută la Teheran îi revenea Şahului Mohammed Reza Pahlavi, un apropiat al Statelor Unite.

O altă operaţiune a CIA pentru schimbarea unui lider incomod pentru America a avut loc în Chile, în septembrie 1973. Atunci, întreaga lume a fost şocată de imaginile cu avioanele armatei care bombardau palatul prezidenţial.

Preşedintele democratic ales al republicii Chile, Salvador Allende, era un adept al stângii, fapt care a deranjat Casa Albă.

„Nu eram acolo, dar vă pot spune ceea ce acum este ştiut ca fiind un fapt, că (n.r. Richard Nixon) a ordonat CIA să prevină ca Allende să preia Preşedinţia. Şi au încercat să mă determine pe mine să mă bazez pe armată, imediat după ce Allende a fost ales”, povestește Edward Kerry, fost ambasador al SUA în Chile.

Salvador Allende a fost asasinat chiar în palatul prezidenţial, iar la putere a venit o dictatură militară condusă de generalul Augusto Pinochet.

Dezvăluirile privind implicarea CIA în evenimentele din Iran, din 1953, apar pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate, în baza actului privind dreptul la libera informare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri