CONFLICTUL DIN FÂȘIA GAZA. Încă un lider Hamas ucis într-un raid israelian

Data publicării:
16112012 20gaza-33794

Actualizare 21.45. Tensiunea atinge cote alarmante în Orientul Mijlociu. Israelul a anunţat că a închis toate drumurile spre Fâşia Gaza şi a anunţat că zona este una „militarizată închisă”, măsuri care sugerează declanşarea unei ofensive terestre.

De cealaltă parte, surse medicale palestiniene au anuntat ca patru oameni și-au pierdut viața într-un nou raid aerian israelian în Fâşia Gaza.

Potrivit aceloraşi surse printre victime se afla și un lider Hamas.Este vorba de un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, care a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâşia Gaza, anunţă surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews.

Potrivit surselor citate, Ahmed Abu Jalal a fost ucis într-un raid aerian care a avut loc în apropierea taberei de refugiaţi de la Maghazi, situată în centrul Fâşiei Gaza.

În atac au fost ucişi şi doi fraţi ai lui Abu Jalal, precum şi o altă persoană.

Schimbul de violenţe din Fâşia Gaza a început în urmă cu trei zile şi în ciuda unui armistriţiu temporar conflictul pare să se intensifice. Până acum 28 de oameni şi-au pierdut viaţa, 150 de raiduri au fost lansate de aviaţia israelienă şi 500 de rachete trase de Hamas către Israel.

În plus, armata israeliană ar putea convoca 75.000 de rezervişti pentru operaţiunile din Fâşia Gaza, potrivit presei internaționale.Secretarul Guvernului Israelului a iniţiat consultări cu principalii miniştri pentru a obţine aprobarea acestora în vederea mobilizării a 75.000 de rezervişti care să participe la operaţiunile din Fâşia Gaza, relatează Mediafax, care citează AFP.

„Secretarul Guvernului Israelului, Zvi Hauser, a început discuţiile pentru convocarea a încă 75.000 de rezervişti”, anunţă, sub protecţia anonimatului, o sursă oficială, în contextul în care confruntările între Israel şi grupările islamiste din Fâşia Gaza s-au intensificat, după ce vineri dimineaţă, armata israeliană începuse mobilizarea a 16.000 de rezervişti în cadrul operaţiunii militare „Pilon de Apărare”.

Tirul de rachetă, revendicat dearipa militară a mişcării islamiste Hamas

Racheta lansată din Fâşia Gaza este de tip Qassam M75.

Deocamdată nu au fost semnalate victime.

Vicepremierul israelian Moshe Ya'alon avertizase joi că rachete ar putea fi lansate spre Ierusalimul de Vest, în contextul în care mişcarea Hamas nu are prea multe rachete care să ajungă până la Tel Aviv.

Tirul de rachetă spre Ierusalim a fost revendicat de aripa militară a mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

Premierul Egiptului a sosit vineri dimineață în Gaza

El și-a exprimat susținerea față de palestinieni, după ce Israelul a lovit 130 de ținte joi noapte. Militanții au lansat 11 rachete din Gaza.

Hisham Qandil va sta în Fâșia Gaza trei ore și va încerca să medieze o încetare a focului, relatează BBC.

Israelul fusese de acord cu un armistițiu pe durata vizitei oficialului egiptean, însă doi palestinieni au fost uciși într-un raid israelian asupra nordului Fâșiei Gaza în timpul vizitei premierului.

Premierul egiptean a condamnat atacurile israeliene ca fiind „un dezastru”. El a vizitat un spital, a discutat cu liderii palestinieni și a subliniat că „agresiunea” israeliană trebuie să se încheie.

Convocarea a 30.000 de rezerviști a fost autorizată de Israel și, potrivit unor informații, a început recrutarea inițială. Cel puțin 18 palestinieni din Gaza au fost uciși în raidurile israeliene, inclusiv copii.

Trei israelieni au fost uciși în atacurile palestiniene cu rachete. Potrivit unor martori oculari, clădirea Ministerului de Interne din Gaza a fost avariată.

Exploziile au continuat joi noapte și vineri la primele ore.

Hezbollah pledează pentru „arma petrolieră”

Țările arabe trebuie să se servească de „arma petrolieră” pentru încetarea agresiunii israeliene, a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs televizat.

„Nimeni nu cere statelor arabe să-și deschidă frontierele și să trimită tancuri și avioane în Fâșia Gaza”, a spus el. Potrivit lui Nasrallah, țările arabe nu sunt acum în măsură să impună un embargo asupra livrărilor de petrol, așa cum au făcut în timpul războiului arabo-israelien din 1973, dar pot reduce producția sau crește prețul petrolului. O astfel de măsură ar da o lovitură dură economiilor occidentale, obligându-le să facă presiuni asupra Israelului, consideră el.

În mod surprinzător, Nasrallah s-a abținut de la amenințări la adresa Israelului, sugerând că mișcarea libaneză nu intenționează să deschidă un al doilea front împotriva statului israelian.

Liga Arabă se va reuni sâmbătă

Miniștrii de externe din Liga Arabă se vor reuni sâmbătă la Cairo, pentru a discuta situația, a anunțat ambasadorul palestinian în Rusia. „Am cerut Consiliului de Securitate al ONU, secretarului general al ONU și al Ligii Arabe să intervină în evenimentele în curs. Reuniunea miniștrilor de externe din Liga Arabă va avea loc mâine, la Cairo, pentru a se discuta agresiunea israeliană împotriva Fâșiei Gaza”, a subliniat el.

Ambasadorul speră că Liga Arabă va adresa un mesaj ferm în urma „caracterului inadmisibil al agresiunii israeliene”.

Manifestații antiisraeliene în mai multe țări

Sute de oameni au ieşit să protesteze în Coreea de Sud, Australia şi Statele Unite faţă de recentele atacuri israeliene din Fâşia Gaza. Protestatarii s-au adunat în faţa consulatelor, ambasadelor şi lanţurilor de magazine israeliene, furioşi că 19 oameni, între care şi copii, au fost ucişi în bombardamente. Printre victime se află şi copilul, de aproape un an, al unui jurnalist care lucrează pentru serviciul în limba arabă al BBC.

În capitala Coreei de Sud, demonstraţia a fost organizată în faţa Ambasadei Israelului. Protestatarii au venit cu pancarte cu mesaje de susţinere a palestinienilor şi au depus flori în memoria celor ucişi în raidurile din Fâşia Gaza.

La Sydney, în Australia, sute de oameni s-au adunat în faţa unui lanţ de magazine israelian, acuzând Israelul de terorism.

Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc şi la New York. Peste o sută de oameni au luat parte la un marş care a avut ca punct de plecare consulatul israelian din Manhattan.Protestatarii din New York, în majoritatea lor membri ai unor organizaţii palestiniene, au cerut eliberarea Fâşiei Gaza şi au acuzat Israelul de crimă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri