Coronavirus: ONU cere o relaxare a sancţiunilor impuse unor ţări, precum Iranul, Venezuela şi Cuba

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o ''relaxare sau suspendare'' a sancţiunilor internaţionale contra Iranului şi a altor ţări, precum Venezuela, Cuba şi Coreea de Nord, în această ''perioadă crucială'' marcată de pandemia COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Este necesar să se aplice derogări vaste şi pragmatice din motive umanitare faţă de aceste sancţiuni şi să se acorde autorizaţii rapide şi flexibile pentru a obţine alimente şi echipamente medicale esenţiale'', a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat.

Bachelet a insistat în special pe situaţia din Iran, una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus, alături de China, Italia şi Spania.

Până în prezent, peste 50 de membri ai personalului medical iranian şi-au pierdut viaţa de la consemnarea primelor cazuri de contaminare cu noul coronavirus în Iran, în urmă cu cinci săptămâni.

Reprezentanta ONU s-a declarat îngrijorată de posibilitatea propagării virusului SARS-CoV-2 din Iran spre ţările vecine, ceea ce ar pune la grea încercare sistemele de sănătate ca cele din Afganistan şi Pakistan.

În afară de China şi Italia, ţările cele mai afectate de epidemia COVID-19 sunt Spania (2696 de decese şi 39.673 cazuri de infectare), Iran (1.934 decese şi 24.811 cazuri de infectare), Franţa (860 decese şi 19.856 de cazuri de infectare) şi SUA (499 decese şi 46.440 cazuri de infectare).

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri