Criză politică în Republica Moldova. Premierul Filat a anunţat retragerea din coaliţia AIE

Data publicării:
1402 20crizamoldova-49404

Anunţul premierului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, poate constitui începutul unei noi perioade de criză politică peste Prut.

Alianţa, din care mai fac parte Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, şi Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, a fost formată în noiembrie 2010, din cauza unui blocaj politic care a durat mai bine de un an.

„Eu nu voi mai tolera folosirea instituţiilor statului în alte scopuri decât ale cetăţenilor, nu voi mai tolera derapaje antidemocratice şi nu voi mai tolera ca cineva să ţină ostatici cetăţenii unei întregi ţări, ai Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

Acesta acuză partenerii de coaliţie că, în ciuda declaraţiilor proeuropene, prin acţiunile lor nu au sprijinit guvernul, ba dimpotrivă, i-au pus piedici. Mai mult, Filat îl acuză pe controversatul politician Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat, că foloseşte instituţiile statului în interes propriu.

Destrămarea Alianţei nu înseamnă automat şi căderea guvernului. Totuşi, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi-a asumat rolul de mediator între cele trei partide din coaliţie.

Moldova trebuie să evite o criză politică şi alegeri anticipate. Altfel, obiectivul Chişinăului de încheiere, în luna noiembrie, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi pus în pericol.

Uniunea Europeană cere Moldovei o serie de reforme, pe care eventuale alegeri anticipate nu ar face decât să le întârzie sau să le amâne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri