Cursa contracronomentru pentru un vaccin. În SUA au început primele teste pe oameni ale vaccinului împotriva COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
barbat primeste o doza de vaccin in brat
Vaccinul antigripal scade riscul îmbolnăvirii de COVID-19, spun pneumologii. Foto: Getty Images

Companii farmaceutice și laboratoarele de cercetare din întreaga lume se pregătesc să dezvolte atât tratamente cât și vaccinuri pentru noul coronavirus. În Statele Unite au început primele teste pe oameni ale unui vaccin împotriva noului coronavirus. Și China începe testele clinice ale unor vaccinuri dezvoltate de universități din țară. Un tratament antiviral numit Remdesivir, realizat de SUA Gilead Sciences, este deja în ultimele etape ale studiilor clinice din Asia, iar medicii din China au raportat că s-a dovedit eficient în combaterea bolii.

Cercetătorii americani de la Institutul de Cercetare Kaiser Permanente Washington din Seattle au început un studiu în prima etapă a unui vaccin COVID-19 dezvoltat în timp record, informează Associated Press.

Institutul de cercetare din Seattle face parte dintr-o rețea guvernamentală care testează tot felul de vaccinuri și a fost ales pentru studiul vaccinului împotriva noului coronavirus înainte ca COVID-19 să înceapă să se răspândească pe scară largă în statul Washington.

Kaiser Permanente a analizat zeci de oameni, în căutarea celor care nu au probleme cronice de sănătate și nu sunt bolnavi în prezent. 

Primul participant al studiului, manager de operațiuni la o companie mică de tehnologie, a primit injecția într-o sală de examene.

„Cu toții ne simțim atât de neputincioși. Aceasta este o oportunitate uimitoare pentru mine de a face ceva ", a spus Jennifer Haller, 43 de ani, din Seattle, înainte de a fi vaccinat. După injecție, a părăsit sala de examen cu un zâmbet larg: „Mă simt grozav.”

„Nu știm dacă acest vaccin va induce un răspuns imun sau dacă va fi sigur. De aceea am început acest proces de testare ”, a declarat liderul studiului Kaiser Permanente, dr. Lisa Jackson, pentru  Associated Press.

 „Nu este în stadiul în care ar fi posibil sau prudent să îl oferim populației.”, a completat aceasta.

Nu este singurul vaccin potențial. Zeci de grupuri de cercetare din întreaga lume se întrec pentru a crea un vaccin împotriva COVID-19. Un alt vaccin ar putea fi realizat de Inovio Pharmaceuticals. Este de așteptat ca aceștia să înceapă propriul studiu pe oameni luna viitoare în SUA, China și Coreea de Sud.

Chiar dacă cercetările merg bine, un vaccin nu ar fi disponibil pentru o utilizare pe scară largă timp de 12 până la 18 luni, a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Național de Sănătate din SUA. În cazul SARS, a durat 20 de luni de la secvențierea genelor până la dezvoltarea vaccinului.

Citește și Comisia Europeană oferă 80 de milioane de euro pentru vaccinul împotriva COVID-19. Trump a vrut vaccinul doar pentru americani

Unele vaccinuri împotriva noului coronavirus dezvoltate de universităţi din China ar urma să ajungă în cel mai scurt timp în faza de teste clinice sau ar putea fi chiar puse la dispoziţie pentru utilizare în situaţii de urgenţă, a indicat marţi un oficial chinez citat de Xinhua, potrivit Agerpres.

Un vaccin bazat pe vectorul viral gripal este testat în momentul de faţă pe animale pentru a-i verifica siguranţa şi eficacitatea, testarea clinică fiind programată să înceapă către sfârşitul lui aprilie, a afirmat la o conferinţă de presă la Beijing Lei Chaozi, oficial în Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a făcut apel încă de la Anul noul chinezesc (la sfârşitul lui ianuarie) către universităţi şi colegii, precum şi către institutele de cercetare ştiinţifică şi companiile asociate să accelereze cercetările cu privire la un vaccin împotriva Covid-19, a menţionat Lei.

Acesta a precizat că cercetările cu privire la un vaccin desfăşurate de universităţile şi colegiile din China au avansat potrivit regulamentelor şi legislaţiei în vigoare.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...