Eutelsat, rivalul Starlink, este gata să instaleze mai multe terminale de conexiune la internet în Ucraina

Data publicării:
Issy-les-moulineaux,,France,-,02,18,2023,:,Head,Office,Of
Eutelsat. Foto: Shutterstock

Operatorul european de sateliți Eutelsat este în discuții cu instituțiile europene pentru a desfășura mai multe terminale de conectare la internet în Ucraina, a declarat marți acesta pentru AFP, confirmând informații din Financial Times. „Lucrăm în mod activ cu instituțiile europene și cu partenerii comerciali pentru a permite desfășurarea rapidă a unor terminale de utilizator suplimentare pentru misiuni și infrastructuri critice”, a declarat Eutelsat, proprietarul constelației de sateliți OneWeb, cu care compania britanică a fuzionat în 2023. „Serviciile noastre pe orbita terestră joasă sunt deja implementate în Ucraina și sprijină comunicațiile guvernamentale și instituționale”, a adăugat aceasta, potrivit Le Figaro.

Anunțul de luni al președintelui american Donald Trump privind o „pauză” în asistența militară crucială oferită de Washington Ucrainei a ridicat semne de întrebare cu privire la rețeaua Starlink a lui Elon Musk, care a fost utilizată pe scară largă în această țară de la începutul conflictului. Datorită micilor sateliți plasați pe orbită joasă, utilizatorii Starlink pot avea acces la internet chiar și în zonele neacoperite de fibră optică sau bandă largă, fie că sunt rurale sau parțial distruse.

Discuțiile privind apărarea europeană alimentează, de asemenea, așteptările investitorilor privind o cerere puternică de sateliți OneWeb pentru a ocoli concurentul său american. „În Europa, Eutelsat oferă aceleași capacități ca Starlink în termeni de acoperire și latență”, a ținut să precizeze grupul. Marți, prețul acțiunilor Eutelsat a crescut la bursa de la Paris, încheind ziua cu o creștere de peste 77%, la 3,57 euro. Luni, aceasta câștigase deja peste 68%.

În întreaga lume, cursa pentru internet prin satelit se intensifică. Constelația Amazon și cea a Eutelsat încearcă să concureze cu rețeaua lui Elon Musk, care s-a impus ca unul dintre principalii furnizori mondiali, având peste patru milioane de clienți.

În plină transformare, Eutelsat a ales să se orienteze spre telecomunicații și spre piața conectivității spațiale de mare viteză pe orbită terestră joasă (OTB), care este deosebit de utilă pentru deservirea regiunilor izolate lipsite de fibră optică și a cărei valoare este estimată la 16 miliarde de dolari până în 2030. De asemenea, compania face parte din consorțiul ales de Uniunea Europeană pentru a dezvolta proiectul Iris², o constelație de sateliți de comunicații securizate.

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...