„Frankenjet”: Armata SUA va lupta cu un avion „invizibil” reconstruit din piesele a două aeronave F-35 accidentate

Data publicării:
Frankenjet
La sfârșitul lunii trecute, „Frankenjet” a fost repartizat la unitatea de care aparținea inițial AF-211. Sursa foto: X

Forțele Aeriene ale SUA anunță că „Frankenjet”, un avion de vânătoare stealth reciclat din piesele a două aeronave F-35 distruse în accidente, este acum operațional și pregătit pentru luptă, informează CNN.

„’Frankenjet’ este complet operațional și gata să sprijine luptătorii din linia întâi”, a declarat un raport al Biroului Programului Comun F-35 al Forțelor Aeriene (JPO) miercuri.

Povestea avionului reciclat a început în 2014, când un F-35A, aflat pe cale să decoleze într-o misiune de antrenament de la Baza Aeriană Eglin din Florida, a suferit o „defecțiune catastrofică a motorului”, potrivit unui raport al Forțelor Aeriene privind incidentul. Avionul, cunoscut sub numele de AF-27, a suferit și daune majore la partea din spate.

Piese dintr-un rotor de motor fracturat „au tăiat prin carcasa ventilatorului motorului, compartimentul motorului, un rezervor intern de combustibil, linii hidraulice și de combustibil înainte de a ieși prin fuselajul superior al aeronavei”, a concluzionat o investigație. Focul rezultat a ars două treimi din partea din spate a avionului de vânătoare, se arată în raport.

Apoi, pe 8 iunie 2020, trenul de aterizare frontal al altui F-35A, cunoscut sub numele de AF-211, a cedat la aterizarea pe Baza Aeriană Hill din Utah, provocând daune severe acelui avion de război, conform rapoartelor despre incident.

Astfel, Forțele Aeriene au rămas cu două bucăți utilizabile de avioane de vânătoare de 75 milioane de dolari – nasul avionului AF-27 și spatele avionului AF-211.

Cum a fost construit „Frankenjet” cu piese reciclate

„În loc să înregistreze ambele avioane ca pierdere echipele au luat o decizie îndrăzneață în 2022 de a îndepărta nasul de la AF-27 și de a-l monta pe AF-211 pentru a maximiza economiile și a adăuga înapoi un avion operațional în flotă”, a spus un raport al Biroului F-35 JPO.

Scott Taylor, inginerul mecanic principal la producătorul Lockheed Martin, a explicat ce se va întâmpla într-un comunicat din 2023. „Toate secțiunile aeronavei pot fi demontate și remontate teoretic, dar nu a fost făcut niciodată până acum”, a spus Taylor. „Acesta este primul F-35 „Frankin-bird” până în prezent. Este istorie.” „Frankin-bird” este un joc de cuvinte pe baza numelui „Frankenstein” (personajul principaldin romanul lui Mary Shelley) și „bird” (slang pentru „aeronava”).

Lucrările au fost realizate la Baza Aeriană Hill, cu „unelte, fixaje și echipamente complet noi și specializate”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene din 2023. După aproape doi ani și jumătate de reparații, „Frankenjet” a zburat pentru prima dată în ianuarie, de la Baza Aeriană Hill la fabrica Lockheed Martin F-35 din Fort Worth, Texas.

„Primul zbor al aeronavei reconstruită a fost realizat la limitele envelopei de performanță, iar aceasta s-a comportat ca și cum ar fi fost proaspăt ieșită de pe linia de producție inițială”, a spus Jeffrey Jensen, inginerul principal pentru varianta F-35A, într-un comunicat de presă.

Cât a costat proiectul „Frankenjet”

La sfârșitul lunii trecute, „Frankenjet” a fost pilotat înapoi către Baza Aeriană Hill și a fost repartizat la unitatea de care aparținea inițial AF-211.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Costul proiectului „Frankenjet” a fost estimat la 11,7 milioane de dolari, comunicatul spunând că a economisit 63 de milioane de dolari din banii Pentagonului și contribuabililor, față de costul unui avion nou.

Forțele Aeriene ale SUA au 383 de F-35A în flotă, conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice. F-35A este una dintre cele trei versiuni ale avionului de vânătoare stealth al armatei SUA. Corpul Marinei zboară cu F-35B – un avion cu decolare scurtă și aterizare verticală – iar Marina SUA folosește F-35C, destinat operațiunilor de pe portavioane.

Aeronavele F-35 au devenit, de asemenea, o alegere populară pentru aliații și partenerii SUA, 17 alte țări achiziționând aceste aeronave, conform Lockheed Martin.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...