Intervenţia militară în Siria, singura opţiune. SUA susţin că au epuizat toată căile diplomatice

Data publicării:
siria2-1

Mai mult, oficialii americanii spun că un mandat din partea ONU nu este neapărat necesar pentru un atac. Potrivit ministrului de Externe francez, România este printre puţinele ţări europene care susţin o intervenţie fără mandat internaţional.

Conflictele dintre rebeli şi armată continuă nestingherite în Siria. O biserică dintr-o suburbie a Damascului a fost distrusă după ce a fost lovită de o rachetă lansată de trupele loiale regimului.

Ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Samantha Power, susţine că Bashar al-Assad deţine stocuri foarte mari de arme chimice şi că nu va ezita să le folosească. Diplomatul american a declarat că ţara sa a epuizat toate demersurile diplomatice pentru rezolvarea crizei şi că singura opţiune valabilă pentru sancţionarea regimului de la Damasc este o acţiune militară.

„Încălcarea interdicţiei de folosire a armelor chimice trebuie să primească un răspuns ferm. Dacă nu, şi alte regimuri vor obţine şi vor folosi arme chimice pentru a-şi proteja şi extinde influenţa. Asta va duce, în viitor, la creşterea pericolului pus asupra trupelor americane”, spune Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU.

Mai mult, diplomatul american a acuzat Rusia şi China că blochează în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite orice condamnare, chiar şi moderată, a folosirii armelor chimice de către Damasc. În schimb, Vladimir Putin spune că va continua să ajute logistic şi umanitar Siria, chiar şi în cazul în care Occidentul va decide să intervină militar în această ţară.

„Permiteţi-mi să vă reamintesc că folosirea forţei împotriva unui stat suveran este posibilă doar dacă este în legitimă apărare. Şi, aşa cum ştim cu toţii, Siria nu atacă Statele Unite”, a precizat Vladimir Putin.

Oficialii sirieni avertizează Occidentul că orice acţiune militară împotriva ţării lor va avea consecinţe severe.

„Acest război care pe el (Barack Obama, n.r.) îl va începe în Siria este un război periculos şi ameninţă pacea şi securitatea lumii”, a anunțat Faisal Miqdad, ministrul-adjunct de Externe al Siriei.

Peste 110.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria din cauza războiului civil care durează de doi ani şi jumătate, dintre care cel puţin 1.400 au căzut victime armelor chimice.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri