Iran, anunț oficial despre navele din Atlantic, care îngrijorează Pentagonul: "Flota își continuă cea mai lungă misiune navală"

Data actualizării: Data publicării:
Nava militară de transport Makran
Nava militară de transport Makran. Foto: Profimedia

Două nave militare iraniene, un distrugător și o navă de transport, au ajuns în Oceanul Atlantic, a anunțat comandantul adjunct al armatei din Iran, amiralul Habibullah Sayyari, potrivit agenției oficiale IRNA, preluată de CNN. Este pentru prima oară când nave iraniene ajung în Atlantic fără escală în vreun port internațional, a mai precizat Sayyari. Statele Unite s-au declarat îngrijorate de acest voiaj, care pare să se îndrepte spre Venezuela.

Cele două nave și-au început voiajul în urmă cu mai bine de o lună, din portul Bandar Abbas din Iran, a mai spus amiralul Sayyari.

Statele Unite monitorizează traseul celor două nave, distrugătorul "Sahand" și vasul logistic "Makran", iar serviciile de informații încearcă să anticipeze intențiile Iranului.

"Flota navală 77 a Marinei, compusă din distrugătorul Sahand și vasul Makran, se află în Oceanul Atlantic pentru prima oară, pentru a demonstra capabilitățile Iranului în domeniul maritim", a mai afirmat amiralul Sayyari.

Imagini din satelit arată că vasul Makran transportă un tip de mici ambarcațiuni de atac, pe care Iranul le-a folosit pentru a hărțui navele americane din Golful Persic. Mai multe surse oficiale au spus pentru CNN săpătămâna trecută că nu este clar dacă navele transportă armament.

Teheranul nu a dezvăluit încotro se îndreaptă cele două vase, dar ar putea merge spre Venezuela, țară aflată sub sanțiuni SUA, impotant partener comercial al Iranului, mai notează CNN.

"Flota își continuă cea mai lungă misiune navală spre Atlanticul de Nord", a mai menționat Sayyari.

În ultimii ani Iranul și-a anunțat în repetate rânduri intenția de a trimite nave de război în Atlantic. Oficiali ai marinei iraniene au declarat încă din 2018 că au planuri de a trimite distrugătorul Sahand în Atlantic, dar până acum nu s-au materializat.

Șeful Pentagonului, îngrijorat

Mai multe media americane au publicat în ultimele zile fotografii din satelit care arată una din cele două nave iraniene, Makran, încărcată cu şase vedete rapide similare celor utilizate în Golf de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, dar Pentagonul a refuzat până în prezent orice comentariu pe această temă.

"Se presupune că aceste nave transportă arme pentru a îndeplini un contract semnat în urmă cu un an între Iran şi Venezuela", a declarat influentul senator democrat Richard Blumenthal în cursul unei audieri a secretarului Apărării în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului.

"Acest lucru mă îngrijorează foarte mult", a adăugat el, înainte de a-l întreba pe ministrul Apărării dacă îi împărtăşeşte îngrijorarea.

"Sunt foarte preocupat de proliferarea armamentelor, a tot felul de armamente, în regiunea noastră", a răspuns Lloyd Austin, șeful Pentagonului. "Prin urmare, vă împărtăşesc îngrijorarea", a subliniat el.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri