John Kerry este noul şef al diplomaţiei americane, în locul lui Hillary Clinton

Data publicării:
john 20kerry 205492088 20afp 20mediafax 20foto 20drew 20angerer-46583

Senatorii, a căror aprobare este imperativă pentru confirmarea tuturor miniştrilor, au votat cu 94 de voturi pentru şi 3 împotrivă nominalizarea lui John Kerry, după un prim vot favorabil desfăşurat în cursul dimineţii în comisie.

Numirea lui John Kerry s-a realizat în doar câteva zile, dovadă a consensului din jurul personalităţii senatorului, care a petrecut 28 de ani în camera superioară a Congresului.

Pentru democrat, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2004 în faţa lui George W. Bush, numirea aceasta este o consacrare. Erou de război în Vietnam devenit sceptic privind intervenţionismul şi as în politică, acesta pretinde că are "diplomaţia în sânge".

Vastă experienţă internaţională

Parcursul carierei sale merge de la Iran la China, trecând prin dosarul israelo-palestinian şi schimbarea climatică.

"Puţine persoane cunosc atâţia preşedinţi sau premieri şi stăpânesc atât de bine politica externă", a apreciat preşedintele Obama la numirea lui Kerry. pe 21 decembrie.

Hillary Clinton, în vârstă de 65 de ani, va părăsi postul vineri. Washingtonul speculează cu privire la o eventuală candidatură a acesteia la alegerile prezidenţiale din 2016, însă secretarul de Stat a afirmat că, pentru moment, se gândeşte doar la odihnă, după ce, timp de patru ani epuizanţi, a străbătut întreaga planetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri