Mit spulberat. Bogații sunt mai generoși decât săracii, arată o cercetare care a implicat peste 2 milioane de oameni

Data publicării:
Close,Up,Hand,Of,Businessman,Giving,Money,To,Pity,Beggar.
Bogații sunt mai generoși decât săracii, potrivit unui studiu. Foto: Shutterstock

Lucrările lui Charles Dickens, în care copii în haine saracăcioase dau dovadă în mod obișnuit de mai multă caritate decât opresorii lor bine înzestrați, ar putea avea nevoie de o rescriere. În lumea reală, cei mai înstăriți sunt mai generoși decât cei săraci, potrivit unei ample analize, citate de The Times.

Aceasta este, cel puțin, concluzia unei analize cuprinzătoare a zeci de ani de dovezi psihologice. Analiza a studiat datele a peste 2,3 milioane de persoane din 60 de societăți pentru a încerca să rezolve o problemă care îi chinuie de mult pe sociologi și pe filosofi: cine este mai bun, bogatul sau săracul?

Iar câștigătorul, cu o marjă semnificativă din punct de vedere statistic - deși foarte mică - a fost cel bogat. Cei cu buzunare mai adânci par puțin mai înclinați să doneze, să facă voluntariat sau să manifeste alte forme de solidaritate umană.

Cercetarea a pus față în față două teorii concurente. Una dintre ele, ipoteza „gestionării riscurilor”, susține că cei cu venituri mai mici sunt mai „prosociali” - mai prietenoși și mai altruiști – pentru că trebuie să se bazeze pe legăturile comune atunci când vremurile devin grele. Cealaltă ipoteză, teoria „resurselor”, oferă o perspectivă mai directă: cei bogați sunt mai generoși pur și simplu pentru că își pot permite să fie.

Cercetarea a combinat rezultatele a 471 de studii. Acestea au examinat comportamentul prosocial, inclusiv generozitatea cu timpul și banii și dorința oamenilor de a-i ajuta pe alții. Unele le-au cerut participanților să joace jocuri concepute pentru a testa altruismul; altele le-au cerut oamenilor să spună cât de mult au donat pentru cauze nobile sau au făcut voluntariat.

De asemenea, participanții au fost clasificați în categorii în funcție de venit, nivelul de educație și prestigiul perceput al ocupațiilor lor.

„Indiferent de modul în care am măsurat clasa socială, am constatat o asociere pozitivă de mici dimensiuni între o clasă socială mai înaltă și mai multă prosocialitate”, a declarat profesorul Paul van Lange de la Universitatea Vrije din Amsterdam, care a supravegheat cercetarea. Această legătură pare să fie mai puternică în viața reală decât în jocurile de laborator, unde sacrificiile de bani sau de efort ar fi contat mai puțin. Acest lucru a fost valabil pentru copii, adolescenți și adulți.

Van Lange și colegii săi au scris în lucrarea publicată în Psychological Bulletin: „Deși efectul este mic, faptul că clasele sociale superioare sunt mai prosociale este destul de stabil în rândul diferitelor grupe de vârstă ale oamenilor, precum și dacă clasa socială se bazează pe convingerile acestora sau pe indicatori obiectivi care sunt utilizați în mod obișnuit în cercetare”.

Constatările vor ridica semne de întrebare în rândul susținătorilor teoriei „gestionării riscurilor”, care a servit, fără îndoială, drept suport moral pentru o mare parte a literaturii occidentale.

Gândiți-vă la lumea lui Harry Potter, unde impecabilii, dar virtuoșii Weasley îi eclipsează pe alunecoșii Malfoy în ceea ce privește decența umană. Există, de asemenea, umanitatea de neclintit a vagabondului Gavroche din Les Misérables de Victor Hugo și bunătatea fermă a malnutritului Charlie Bucket din Charlie și fabrica de ciocolată.

Cu toate acestea, rezultatele vin cu rezerve. În primul rând, corelația dintre clasa socială și prosocialitate a fost mai puternică pentru comportamentul real decât pentru intenția declarată. Acest lucru poate sugera că oamenii cu mijloace diferite nu diferă foarte mult în ceea ce privește dorința lor de a fi generoși, ci doar în ceea ce privește capacitatea lor de a dărui.

În al doilea rând, cei bogați au donat mai mult în termeni absoluți, ceea ce nu a fost surprinzător. Dar datele nu au putut arăta dacă aceștia au sacrificat o proporție mai mare din averea lor decât cei mai puțin înstăriți sau dacă generozitatea lor a fost îndreptată către cei defavorizați sau doar către semenii lor. „Este încă posibil ca persoanele din clasele sociale inferioare să fie mai prosociale față de cei din jurul lor, mai degrabă decât față de oameni în general”, a spus Lange.

În al treilea rând, asocierea dintre clasă și bunătate în rândul celor bogați a fost mai puternică în circumstanțe în care alții îi puteau vedea ca fiind caritabili. „Este posibil ca clasele sociale superioare să se concentreze puțin mai mult pe câștigurile de reputație pe care le pot obține din forme publice de ajutorare și generozitate”, a adăugat el. Optica, se pare, poate fi o explicație mai bună decât empatia.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...