Noul șef al Forței Quds din Iran declară că are ca scop îndepărtarea SUA din regiune

Data actualizării: Data publicării:
Esmail-Qaani
Foto: Wikipedia

Noul șef al Forței Quds din Iran, Esmail Qaani, a declarat că are drept scop îndepărtarea Statelor Unite din regiune, după ce comandantul Qassem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac aerian american în capitala irakiană Bagdad, a informat luni presa de stat iraniană, potrivit Mediafax.

„Promitem să continuăm calea martirului Soleimani cu aceeași forță și singura compensație pentru noi ar fi îndepărtarea Americii din regiune”, a declarat Esmail Qaani, pentru radioul de stat, înaintea înmormântării lui Soleimani în capitala Teheran.

Armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în oraşul irakian Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. În vârstă de 62 de ani, el a fost un proeminent lider militar iranian - şeful Forţei Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare şi arhitectul influenţei răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu.

Cine este noul șef al Forței Quds

Generalul de brigadă Esmail Qaani, în vârstă de 62 de ani, este de vineri noul comandant al Forţei de elită Quds, o unitate a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. El s-a lăudat în trecut că Iranul a suferit mai puține pierderi decât SUA, în ceea ce privește viețile omenești.

Din 1997, Qaani a fost adjunctul lui Qassem Soleimani, iar Departamentul Trezoreriei Statelor Unite susţine că şi-a folosit puterea pentru a direcţiona fonduri către grupări teroriste precum Hezbollah.

De asemenea, s-a remarcat în timpul războiului dintre Iran şi Irak de la începutul anilor 80, când a fost numit comandant adjunct al Forţei Quds, fiind responsabil, în principal, pentru operaţiunile militare extrateritoriale şi clandestine.

Un raport al American Enterprise Institute, un think-tank conservator în Washington, arată că Esmail Qaani nu era la fel de popular ca Soleimani, dar el a fost văzut ca fiind un om cheie în războiul civil din Siria. În plus, este cunoscut pentru opoziţia extremistă faţă de Israel.

Editor site: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri