Pandemia se va încheia atunci când 70% din populaţia globului va fi vaccinată. Director OMS: "Timpul joacă împotriva noastră"

Data actualizării: Data publicării:
vaccin malawi
Vaccinarea în Malawi. Sursa foto: Profimedia Images

Pandemia de COVID-19 nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia globului, a declarat vineri directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge. El se declară îngrijorat de contagiozitatea mult mai puternică observată în cazul noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, dar și de ritmul lent al vaccinării, scrie Agerpres, preluând AFP.

"Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%", a declarat Hans Kluge într-un interviu. El spune că vacinarea este "încă prea lentă", inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.

"Ştim, de exemplu, că varianta B.1.617 (varianta indiană) este mai contagioasă decât varianta B.117 (varianta britanică), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă", a mai spus directorul pentru Europa al OMS, subliniind că vaccinurile funcţionează totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor detectate ale noului coronavirus.

Citește și: Liderii COVAX, UNICEF și OMS somează țările bogate: Donați vaccinuri pentru țările sărace, acum!

Directorul regional al OMS consideră că este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează "mai mult timp decât ne aşteptam".

"În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială", a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei.

"Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios", a explicat acelaşi medic belgian.

Chiar şi astăzi, "timpul joacă împotriva noastră (...) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare - n.r.), trebuie să creştem numărul de vaccinuri", a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populaţie a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţii din UE au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri