Pasagerii avionului Boeing 737 MAX 9 care a rămas fără ușă în zbor au primit scrisori de la FBI

Data publicării:
alaska airlines
Alaska Airlines a transmis că a cooperat pe deplin cu FBI şi nu crede că este ţinta investigaţiei. Sursa foto: Profimedia Images

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a transmis pasagerilor care se aflau într-un avion Boeing 737 MAX 9 al Alaska Airlines care a suferit o urgenţă în aer pe 5 ianuarie, din cauza desprinderii unui panou de uşă în timpul zborului, că ar putea să fi fost victimele unei infracţiuni, potrivit scrisorilor văzute de Reuters, scrie News.ro.

Scrisorile, un pas procedural în unele anchete penale ale Departamentului de Justiţie, sunt un semn că ancheta sa în situaţia de urgenţă a avionului MAX 9 merge înainte.

Scrisorile, datate marţi, spun că FBI i-a identificat pe pasageri ”ca posibile victime ale unei infracţiuni.

”Acest caz este în prezent investigat de FBI. ...O anchetă penală poate fi o întreprindere îndelungată şi, din mai multe motive, nu vă putem spune despre progresul său în acest moment”, potrivit textului.

Seattle Times a scris pentru prima oară despre scrisori.

Un purtător de cuvânt al FBI din Seattle a refuzat să comenteze, invocând politica Departamentului de Justiţie conform căreia acesta ”nu confirmă sau infirmă existenţa unei investigaţii”.

Departamentul de Justiţie şi-a actualizat în 2022 liniile directoare pentru sesizarea victimelor potenţialelor crime, după ce rudele unora dintre cele 346 de persoane ucise în două accidente care au implicat avioane Boeing 737 MAX 8 în 2018 şi 2019 au declarat că drepturile lor legale au fost încălcate atunci când departamentul a încheiat un acord cu Boeing pentru suspendarea urmăririi penale, fără a-i anunţa.

De asemenea, departamentul şi-a cerut scuze pentru că nu s-a întâlnit cu rudele victimelor accidentului înainte de anunţarea acordului, care a încheiat o investigaţie de 21 de luni privind proiectarea şi dezvoltarea avionului 737 MAX 8.

Boeing a refuzat să comenteze vineri, dar a declarat că luna aceasta a spus că va continua să coopereze pe deplin şi în mod transparent cu toate investigaţiile guvernamentale.

Alaska Airlines a spus că a cooperat pe deplin cu ancheta şi nu crede că este ţinta investigaţiei.

În situaţia de urgenţă în aer, un panou de uşă s-a desprins din lateralul avionului MAX 9, la o altitudine de circa 5.000 de metri, lăsând o gaură dreptunghiulară de dimensiunea unui frigider în avion.

Avionul a aterizat în siguranţă, cu toţi cei 171 de pasageri şi şase membri ai echipajului la bord.

Şapte pasageri şi un însoţitor de bord au suferit răni uşoare.

Consiliul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor a declarat că patru şuruburi cheie păreau să lipsească din avionul care fusese livrat de Boeing cu câteva luni în urmă.

Boeing a spus că consideră că documentele necesare care să detalieze îndepărtarea şuruburilor nu au fost create niciodată.

După incident, FAA a consemnat la sol avioanele MAX 9 timp de câteva săptămâni, a împiedicat Boeing să crească ritmul de producţie al avioanelor MAX şi i-a ordonat să elaboreze un plan cuprinzător pentru a aborda ”problemele sistemice de control al calităţii”, în termen de 90 de zile.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri