Războiul uleiului de măsline. Cazuri de fraudă și etichetări greșite, descoperite în UE pe fondul scumpirii uriașe

Data publicării:
Ulei de măsline, de vânzare în supermarket. Foto: Shutterstock
Ulei de măsline, de vânzare în supermarket. Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană avertizează că a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și de etichetare falsă a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an. Creşterea semnificativă a preţului la uleiul de măsline a alimentat dezvoltarea pieței negre pentru acest produs. Scumpirile în materie de ulei de măsline au atins cote uriașe: prețul a crescut de peste două ori din 2018 până azi, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme, cauzate de criza climatică, dar și de alți factori economici. Pe măsură ce s-a majorat prețul, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea falsă ca ulei de măsline, frauda potențială și cazurile de siguranță a sănătăţii, care implică uleiuri contaminate.

Au fost descoperite sticle contaminate sau cu produse diluate, în contextul în care prețurile au crescut de peste două ori față de cele din 2018.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. Însă, în primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian.

Aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a Uniunii Europene. Datele le omit pe cele interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare, conform The Guardian.

Pesticide, uleiuri minerale sau chiar fragmente de sticlă

Rapoartele privind incidentele au inclus exemple de uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate, cum ar fi pesticide, uleiuri minerale și un caz în care au fost descoperite fragmente de sticlă.

De asemenea, au existat multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost considerat falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat de calitate superioară cu o aciditate mai scăzută) și mai multe cazuri de etichetare înșelătoare sau falsă cu privire la originea produsului.

Ulei lampant, impropriu consumului uman

De exemplu, Germania a raportat în luna februarie un caz din Israel de „ulei lampant - un produs de o calitate considerată improprie consumului uman fără rafinare suplimentară, comercializat ca „ulei de măsline extra virgin”. Unele uleiuri au trecut mai multe frontiere, Germania raportând în martie un caz de „etichetare înșelătoare a uleiului de măsline din Siria, prin Țările de Jos”.

În noiembrie, autoritățile italiene au confiscat 550.000 de kilograme de uleiuri declarate drept ulei de măsline, dar care, de fapt, constau într-un amestec de uleiuri vegetale. Valoarea bunurilor confiscate a fost de aproximativ 250.000 de euro.

Dintre cele 182 de notificări de fraudă și neconformitate privind uleiul de măsline trimise către Uniunea Europeană de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania și 39 din Grecia.

În iulie 2022, Uniunea Europeană a introdus noi norme privind controalele de conformitate ale standardelor de comercializare a uleiului de măsline, precum și metode de analiză a acestuia.

Partea plină a paharului: este o mai bună cooperare

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică un risc exacerbat pentru consumatori. „Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autoritățile competente ale statelor membre și a vigilenței acestora față de fraudele din lanțul agroalimentar”, a explicat el.

Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Queen's University Belfast, a explicat că, deși consecințele ingerării uleiului de măsline contaminat ar putea fi grave, este foarte puțin probabil să apară pe rafturile marilor supermarketuri.

„Majoritatea persoanelor care trișează o fac probabil în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă”, a precizat profesorul.

Culturile de măsline, afectate de secetă

Încălzirea globală a dus la o scădere a producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-2019, au fost afectate de secetă și de valuri de căldură de peste 40 de grade Celsius.

Cifrele provizorii ale Consiliului internațional al măslinelor arată că nivelurile de producție la nivel mondial ar trebui să scadă la 2,4 milioane de tone în 2023-24, cu 27% mai puțin decât în 2018-19 și mai puțin decât nivelurile de consum estimate la 2,6 milioane de tone.

Ca urmare, prețurile au crescut vertiginos. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 de euro în noiembrie anul trecut, față de 262,50 de euro cu cinci ani în urmă, ceea ce face ca uleiul de măsline să devină o marfă cu o piață mai atractivă pentru escroci.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Creșterea pensiilor de la Marea Recalculare, anulată. Pensiile speciale au crescut cu 1.500 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...