Recep Erdogan | De 14 ani la conducerea Turciei

Data publicării:
erdogan

Cine este Recep Erdogan, omul care a iniţiat referendumul ce ar putea schimba istoria politică a Turciei? Un fotbalist talentat, ajuns acum să conducă cea mai mare putere NATO din flancul estic. Conduce ţara cu mână de fier de 14 ani şi este personaj extrem de puternic, deopotrivă hulit şi adulat. Modul autoritar de a conduce ţara i-a adus şi un supranume: sultanul.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

De la Kemal Ataturk încoace, nu a mai existat un lider al Turciei care să fi dominat politica ţării sale la fel de mult ca Recep Tayyip Erdogan. A început ca un reformator, gata să transforme ţara. Acum, luptă pentru o altă transformare. Vrea să facă Turcia stat cu unic conducător. E tot mai hotărât şi, mai nou, tot mai vehement pe drumul spre acest obiectiv.

În cancelariile occidentale încă se mai aud ecourile furiei sale îndreptate împotriva unor ţări ca Olanda şi Germania.

Vor plăti pentru acţiunile lor. Sunt reminiscenţele naziştilor. Sunt fascişti. Olanda nu are nimic în comun cu o ţară europeană. Se comportă ca o republică bananieră”, declara Recep Erdogan, în luna martie a acestui an.

Aceasta e transformarea lui Recep Tayyip Erdogan după 14 ani în care a condus Turcia întâi ca premier, apoi ca preşedinte.

Admiratorii văd în el întruchiparea unui spirit naţional regăsit, un apărător feroce al islamului. Criticii îl descriu ca pe noul sultan al Turciei, un politician care vrea să transforme ţara în stat islamic. Cine este, însă, Recep Tayyip Erdogan?

S-a născut în 1954 la Istanbul într-o familie conservatoare de musulmani. În copilărie a vândut limonadă şi covrigi pe străzile cartierelor rău famate. A urmat o şcoală islamică, apoi a studiat managementul la Universitatea Marmara.

Aceasta este perioada din viaţa lui când a devenit jucător profesionist de fotbal. Unul chiar bun, dacă ţinem cont că celebrul club Fenerbahce a vrut să îl ia pe tânărul Recep. Însă tatăl lui nu a fost de acord şi aşa s-au năruit visurile de fotbalist ale lui Recep Erdogan.

Activ în anii '70-'80 în cercuri islamiste, Erdogan începe ascensiunea politică în 1994, când devine primarul Istanbulului. Cinci ani mai târziu, ajungea la închisoare pentru propagandă religioasă. A stat patru luni în detenţie şi la ieşire a fost aşteptat de susţinători. Începea să se construiască imaginea unui lider care luptă pentru poporul lui.

În 2001, Recep Erdogan a fondat partidul AKP, cu care un an mai târziu a şi câştigat detaşat alegerile. A fost un adevărat cutremur în politica turcă.

Din 2003 până în 2014, Recep Erdogan a fost prim-ministru şi figură dominantă a ţării. În vârstă de 63 de ani, el este preşedinte, o funcţie fără prea multă putere în Turcia. Vrea să schimbe acest lucru, cu ajutorul referendumului pentru modificarea Constituţiei. Dacă modificările vor trece, în mâinile sale va sta oficial toată puterea politică.

Pentru cei care văd un sultan la conducerea Turciei, aceste imagini sunt cea mai grăitoare dovadă. E „Casa Albă” a lui Erdogan, noul şi controversatul lui palat prezidenţial.

Palatul are peste 1.100 de camere. Oficial, a costat peste 330 de milioane de dolari, dar se crede că preţul a fost mult mai mare. Palatul adăposteşte numeroase opere de artă valoroase şi are şi un laborator, în care este testat tot ce mănâncă şi bea preşedintele.

Şi fiindcă vorbim de "sultanul" Erdogan, din peisaj nu putea lipsi un film biografic despre acesta. Se numeşte sugestiv "Şeful", un titlu grăitor pentru un politician care conduce cu mână de fier 80 de milioane de turci.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
George Simion a cedat nervos! Denise Rifai l-a confruntat fără milă, ce a făcut liderul AUR a lăsat...
Digi FM
„Frumusețea ei nu are vârstă”. Fanii, fermecați de Angelina Jolie la Cannes 2025. Apariție impresionantă a...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
„Mamă și fiică? Poate surori!”. Lindsay Lohan își uimește fanii cu o fotografie în care apare alături de Dina...
Adevarul
Drogații și persoanele fără adăpost au pus stăpânire pe cel mai mare aeroport din Spania. Pericol pentru...
Newsweek
Ce bani iei în plus la pensie pentru anii când ai avut concediu de creștere a copilului? Un exemplu
Digi FM
Ce avere are faimoasa Dua Lipa. Este cea mai tânără persoană dintre cei mai bogați britanici sub 40 de ani
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Meryl Streep și Martin Short, sărut pasional pe platourile de filmare. Cei doi se întâlnesc de „mai bine de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...