Reuters: Pentru că nu mai are bani, guvernul falit condus de talibani îi plătește pe muncitorii afgani cu grâu nemăcinat

Data actualizării: Data publicării:
Afghan men stand in a queue to attend the launch ceremony of a programme by Afghanistan's Taliban government to tackle hunger, offering thousands of people wheat in exchange for labour, in Dasht-e-Padula of southern Kabul
Chiar dacă sunt plătiți cu grâu în loc de bani, afganii care sapă șanțuri în Kabul se consideră norocoși că au ce pune pe masă. Foto: Profimedia

Viața a devenit atât de grea pentru Khan Ali, un muncitor cu ziua din Kabul, care trebuie să-și hrănească familia de șase persoane după ce și-a pierdut jobul de vânzător la piață, încât a acceptat oferta guvernului falit condus de talibani de a-l plăti în grâu, în loc de bani, scrie Reuters.

„Momentan e bine, măcar nu murim de foame”, a declarat afganul de 43 de ani pentru Reuters.

Într-o țară în care ONU estimează că doar 5% din gospodării au destulă mâncare pe masă, guvernul îl plătește pe Ali cu 10 kg de grâu nemăcinat pe zi, ca muncitor la rețeaua de apă și canalizare a orașului.

„Normal că nu e de ajuns, dar în situația asta, în care toți afganii se plâng de sărăcie și lipsa locurilor de muncă, e bine”, a spus Ali, care înainte a lucrat ca vânzător la piață; el a trebuit să-și vândă căruciorul cu care căra marfă când criza s-a înrăutățit.

Ajutoarele internaționale au dispărut în mare măsură, după victoria din august a talibanilor asupra guvernului sprijinit de Occident, iar cozile în fața băncilor sunt interminabile.

Pentru cei care mai au bani în cont, retragerile au fost limitate la 20.000 de afgani (moneda națională), echivalent a aproape 200 de dolari, pe săptămână, pentru a face față crizei monetare.

Duminică, oficialitățile au anunțat un program public de angajări, în care oferă 66.000 de tone de grâu pentru a angaja 44.000 de muncitori. 

Cele mai multe slujbe presupun construirea de diguri împotriva inundațiilor care amenință Kabulul în sezonul ploilor și săparea de șanțuri pentru a direcționa apa spre pânza freatică.

„Tot ce ne-a rămas e supraviețuirea”

Țările venine au donat mii de tone de de grâu pentru a ajuta Afganistanul să facă față crizei umanitare care amenință să scape de sub control, dar folosirea cerealelor ca mijloc de plată arată cât de gravă este prăbușirea economică a țării.

Aproximativ 9 miliarde de dolari, bani ai băncii centrale, sunt blocate în afara țării, la fel ca și schimburile comerciale, ducând la prăbușirea exporturilor și a veniturilor din taxe vamale.

„Nu prea mai există speranță pentru Afganisstan”, spune un alt bărbat, Abdul, care lucrează și el pe grâu. „Viața noastră e distrusă, tot ce ne-a rămas e supraviețuirea.”

Totuși, el se consideră norocos: „Sunt mii ca mine, care așteaptă ocazia să aibă o slujbă ca a mea”.

„Sărăcia, șomajul și disperarea ne-au lovit din greu. Dumnezeu știe ce urmează, cred că ne așteaptă zile foarte grele.”

Citește și: Mai mult de jumătate din populația Afganistanului, în pericol de foamete. Un oficial ONU avertizează: Milioane de copii vor muri

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...