Rusia: Ancheta morții lui Boris Nemțov, finalizată. Cinci presupuşi executanţi au primit recompensă de cel puţin 15 milioane de ruble

Data publicării:
boris nemtov facebook

"Ancheta este finalizată", a informat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus de pe lângă Parchetul General, însărcinat cu principalele investigații criminale în Rusia.

Cinci presupuși executanți - Zaur Dadaiev, Șadid și Anzor Gubașev, Temirlan Eskerhanov și Hamzat Bahaev - toți originari din republicile ruse cu populație majoritar musulmană Cecenia și Ingușetia, arestați în martie 2015 și inculpați pentru omor, "primiseră în septembrie 2014 o recompensă de cel puţin 15 milioane de ruble (aproximativ 206.000 de euro) pentru uciderea lui Boris Nemțov", precizează comunicatul.

Ruslan Muhudinov, un cecen identificat în decembrie 2015 ca fiind comanditarul crimei, și "alte persoane" având legături cu această crimă sunt căutate de poliție, potrivit sursei menționate.

Conform presei ruse, Muhudinov a servit în batalionul "Sever" al forțelor speciale cecene, această structură fiind compusă în special din soldați loiali lui Ramzan Kadârov, președintele Ceceniei.

Numeroși apropiați ai lui Boris Nemțov au acuzat anturajul lui Ramzan Kadârov și pe Kadârov însuși că ar persecuta opoziția liberală și ar fi responsabil de asasinat.

Anchetatorii ruși emiseseră inițial ipoteza unei "piste islamiste" în asasinarea lui Boris Nemțov, din cauza sprijinului său acordat lui Charlie Hebdo, după ce 12 persoane fuseseră ucise în ianuarie 2015 în sediul acestui săptămânal satiric francez de către doi jihadiști.

Dar "pista unui omor având drept cauză ura religioasă poate fi acum exclusă total", a subliniat Comitetul de anchetă, explicând că cei cinci presupuși executanți nu erau motivați decât de interese financiare.

Un al șaselea suspect, Beslan Șavanov, s-a aruncat în aer în noiembrie 2015 în momentul arestării sale, potrivit comunicatului.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a afirmat la rândul său luni că Boris Nemțov a fost ucis cu o armă artizanală asamblată în Rusia cu piese aduse din străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”