Rusia, tot mai afectată de coronavirus. Vladimir Putin nu mai radiază încredere şi recunoaşte: „Avem o grămadă de probleme”.

Data actualizării: Data publicării:
preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Vladimir Putin vrea să i se administreze vaccinul anti-coronavirus dezvoltat în Rusia / Foto: Profimedia Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut, într-o videoconferinţă avută cu oficialii guvernamentali, înrăutăţirea situaţiei în această ţară, ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus. Atitudinea liderului de la Kremlin este total opusă faţă de cea afişată în urmă cu mai puţin de o lună, când Putin radia încredere şi juca rolul de salvator internaţional al acestei crize, când Moscova trimitea, cu avionul, ajutoare medicale destinate SUA, informează CNN.

„Avem o grămadă de probleme”, a declarat Putin. „Nu trebuie să lăsăm garda jos, deoarece, aşa cum spun specialiştii, încă nu am depăşit vârful epidemiei”, a adăugat preşedintele rus.

Chiar dacă în acest moment Rusia are incomparabil mai puţine cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 faţă de SUA sau cele mai afectate ţări europene, în ultimele zile s-a înregistrat o creştere bruscă a numărului de cazuri.

Luni, de pildă, Rusia a raportat peste 2.500 de îmbolnăviri în doar 24 de ore.

Marţi s-a înregistrat un nou record: 2.774 de cazuri confirmate.

Vladimir Putin nu doreşte să fie, însă, asociat cu adoptarea de măsuri nepopulare şi preferă să delege acest lucru subordonaţilor săi, atrage atenţia un analist politic consultat de CNN. În cazul crizei de coronavirus, această sarcină dificilă pică în special pe umerii primarului Moscovei, Serghei Sobianin.

Ce se întâmplă cu marea paradă militară, programată pe 9 mai, Ziua Victoriei

Recent, Moscova a introdus un sistem digital de urmărire, pentru a verifica respectarea condițiilor de carantină, în condiţiile în care capitala Rusiei este cea mai afectată de noul coronavirus.

Astfel, din totalul celor peste 21.000 de cazuri de Covid-19 înregistrate oficial în Rusia şi 170 de decese cauzate de această boală, jumătate sunt doar în Moscova: peste 11.000 de bolnavi şi 82 de decese.

Putin a declarat că următoarele săptămâni se vor dovedi a fi decisive în lupta cu epidemia şi a adăugat că, dacă va fi necesar, armata va interveni.

Dar următoarele 2-3 săptămâni se vor putea dovedi critice şi din alt motiv: la Kremlin încă se fac pregătiri pentru parada militară de Ziua Victoriei, celebrată pe 9 mai, în condiţiile în care anul acesta marchează a 75-a aniversare a victoriei în Europa asupra Germaniei naziste, în 1945.

Confrom Kremlinului, planurile pentru organizarea acestui eveniment sunt încă în desfăşurare. Această aniversare, care în Rusia este privită şi respectată cu sfinţenie, are o dată-limită extrem de strânsă şi reprezintă, în plus, o problemă grea în campania pe cere Putin o poartă în aceste zile contra coronavirusului.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri