Trupul unui salvator ucis de erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 a fost identificat în apropiere de Pompei

Data publicării:
Pompeii este al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia, după Colosseum-ul din Roma
Pompeii este al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia, după Colosseum-ul din Roma. Foto: Agerpres

Arheologii italieni cred că au identificat trupul unui salvator care a fost ucis în timpul erupției muntelui Vezuviu de acum 2.000 de ani, informează BBC.

Scheletul, despre care s-a crezut până acum că aparține unui simplu soldat, a fost găsit alături de alte 300 pe plaja fostului oraș Herculaneum, în anii '80.

Acum, se crede că el aparține unui fost ofițer al misiunii de salvare lansată de fostul istoric și comandant Plinius cel bătrân.

Herculaneum și Pompei au fost acoperite de lavă și cenusă într-o erupție uriașă a vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr. Cele două orașe au fost lovite de un val de lavă și pământ care se deplasa cu 80 de kilometri pe oră.

Scheletul numărul 26, așa cum era cunoscut până acum, a fost găsit cu fața în jos în nisip, pe plajă, la nord de Pompei. Arheologii sunt de părere că trupul i-a aparținut unui bărbat de 40-45 de ani, sănătos, care a fost aruncat la pământ de forța erupției. Rămăsițele unei bărci au fost găsite în apropiere, iar acum se crede că celelalte 300 de schelete descoperite laolaltă în apropiere ar fi aparținut locuitorilor din Herculaneum aflați la un pas să fie salvați.

Potrivit lui Francesco Sirano, directorul sit-ului arheologic Herculaneum, obiectele descoperite alături de scheletul numărul 26 au dat de înțeles că acesta ar fi jucat un rol mult mai important decât s-a crezut inițial. "Este posibil să fi fost un ofițer al flotei care a participat la misiunea pornită de Plinius cel Bătrân pentru a-i salva pe locuitorii orașelor și satelor din golful Napoli", a declarat Sirano pentru agenția ANSA. În posesia bărbatului ar fi fost găsiți și 12 dinari de argint și doi dinari de aur, echivalentul salariului lunar pentru un membru al Gărzii Pretoriene. Totodată, acesta purta o centură ornată cu aur și argint, dar și o sabie cu mâner de fildeș.

Plinius cel Bătrân a fost un comandant roman de nave staționat în portul Misenum, la mică distanță de Herculaneum. A fost cunoscut pentru scrierile lui despre istoria naturală. Moartea sa în timpul erupției muntelui Vezuviu a fost consemnată de nepotul său, Plinius cel tânăr, în două scrisori adresate istoricului Tacitus.

"Cenușa cădea mai fierbinte și mare pe măsură ce navele se apropiau de coastă. A fost urmată de bucăți de rocă carbonizată de foc... Unchiul meu s-a gândit un moment dacă să se întoarcă din drum, așa cum l-a sfătuit căpitanul, dar a decis că meargă înainte", scria Plinius cel tânăr.

Săpăturile urmează să se reia la Herculaneum în următoarea perioadă.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri