Foto Avion ucrainean prăbușit în Iran cu 176 de persoane la bord. Oficial de la Teheran: Boeing nu va primi cutia neagră

Data actualizării: Data publicării:
Vedere aeriană cu trupurile pasagerilor avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului
Foto: Agerpres

Un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, aparent din cauza unor probleme tehnice, relatează presa iraniană. Toți pasagerii au murit. Aeronava este un Boeing 737 aparținând companiei Ukraine International Airlines și avea ca destinație Kievul. Tragedia intervine în condițiile în care Iranul atacase în cursul nopții, cu rachete balistice, două baze militare ale SUA din Irak, ca represalii pentru uciderea, la Bagdad, a generalului iranian Qasem Soleimani.

Actualizare 14:25. Iranul nu va preda cutia neagră a avionului ucrainean Boeing 737-800 către compania producătoare de aeronave, a declarat miercuri șeful Organizaţiei iraniene de Aviaţie Civilă, Ali Abedzadeh, transmite Mediafax.

Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a informat de asemenea că autoritățile ucrainene vor coordona investigația privind prăbușirea avionului împreună cu Iranul.

Citiți și: Există o legătură între avionul prăbușit în Iran și atacul asupra bazelor militare SUA din Irak? Explicația unui specialist în aviație


Actualizare 13:40 Compania Wizz Air anunță, pe fondul evenimentelor din Orientul Mijlociu, că nu are încă niciun zbor anulat către Dubai și nicio schimbare în orarul de zbor, însă ia în calcul luarea oricărei măsuri în privința zborurilor către această destinație.

„Wizz Air dorește să își informeze pasagerii că monitorizează și evaluează constant evenimentele curente din Orientul Mijlociu și este în contact cu autoritățile relevante. Până în acest moment nu au existat zboruri anulate, însă situația din regiune este schimbătoare, iar dacă va fi nevoie, compania, ca de fiecare dată, va lua toate măsurile necesare pentru a menține siguranța pasagerilor, echipajelor, și aeronavelor de pe zborurile operate către Dubai. Dacă va exista orice schimbare în programul de zbor al companiei ca urmare a unor evenimente viitoare din regiune, pasagerii afectați vor fi informați prin e-mail și sms”, potrivit companiei.


Actualizare 13:00 Ambasada ucraineană la Teheran a șters o declarație anterioară, prin care susținea că prăbușirea că prăbușirea avionului în Iran nu prezintă cauze de natură teroristă, anunțând că noile informații urmează să fie „clarificate”, relatează Mediafax.

Un nou comunicat al ambasadei afirmă că informațiile privind cauzele accidentului aerian vor fi „clarificate”, adăugând că declarațiile anterioare nu sunt considerate oficiale.

„Informațiile privind cauzele accidentului aerian sunt clarificate de către comisie. Orice declarație cu privire la cauzele incidentului, făcută înainte de decizia comisiei, nu este considerată oficială”, se arată în noul comunicat.

În declarația anterioră, ambasada ucraineană la Teheran informa că au fost excluse cauzele de natură teroristă, avionul prăbușindu-se din cauza unei defecțiuni tehnice.

Premierul ucrainean a declarat în acest context că este încă prea devreme pentru a fi stabilite cauzele prăbușirii avionului Boeing 737-800 în Iran.

„Orice versiune a concluziilor oficiale reprezintă o manipulare”, a declarat Oleksiy Honcharuk.

Companiile aeriene evită spațiul aerian irakian și iranian

Actualizare 12:30 Mai multe companii aeriene au anunțat că și-au redirecționat zborurile pentru a evita spațiul aerian de deasupra Iranului și Irakului, după ce Administrația Federală a Aviației a interzis transportatorilor americani să opereze în zonă, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Orientul Mijlociu.

Printre acestea se numără Lufthansa, Air France, Transport Canada, Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Korean Air Lines ori Thai Airways.

Compania aeriană Emirates Air Airllines și FlyDubai au anulat fiecare zborurile de întoarcere în Bagdad și au afirmat că vor recurge și la alte modificări dacă va fi necesar.

Qatar Airways a anunțat că zborurile sale către Irak se operează în mod normal.

Autoritatea indiană pentru aviația civilă nu a emis încă instrucțiuni oficiale către companiile aeriene din țară, însă a avut întâlniri cu cei îngrijorați de situație și i-a sfătuit să rămână vigilenți, potrivit declarațiilor unui oficial.

Actualizare 12:15 Autoritățile române au anunțat că nu sunt victime din România. 


Cauza producerii accidentului aviatic din Iran

Actualizare 11:05 Cauza producerii accidentului aviatic din Iran în care 176 de persoane au murit a fost un incendiu izbucnit la unul dintre motoare, a declarat Qassem Biniaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului ianian al Transporturilor.

Actualizare 10:40. Compania aeriană Ukraine International Airlines a informat că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran, în contextul în care un avion ucrainean Boeing 737 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe un aeroport din Iran, informează Sky News.

Mai multe companii aeriene au informat că vor lua măsuri similare și vor schimba rutele zborurilor pentru a evita spațiul aerian iranian.

Compania aeriană australiană a informat că va evita atât spațiul iranian, cât și cel irakian.

Alte companii care au informat că vor suspenda zborurile prin Iran sunt Malaysia Airlines și Singapore Airlines.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își va întrerupe vizita în Oman pentru a se întoarce la Kiev în contextul prăbușirii avionului ucrainean Boeing 737 în Iran.


Actualizare 10:30. Echipele de salvare iraniene au găsit cutia neagră a avionului Boeing 737, al companiei Ukraine International Airlines, prăbuşit în această dimineaţă în apropierea aeroportului din Teheran, a anunţat postul public de radio iranian.

Țările de proveniență ale celor 176 de morți

Actualizare 10:15. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a anunțat țările de origine ale celor 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului care se aflau în avionul prăbușit dimineață la Teheran.

Iran - 82;

Canada - 63;

Ucraina - 2 + 9 (echipaj);

Suedia - 10;

Afganistan - 4;

Germania - 3;

Regatul Unit - 3.


ACTUALIZARE 8:45 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat miercuri că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei care s-a prăbușit în Iran și-au pierdut viața, citând informații preliminare.

Imagini cu prăbușirea avionului ucrainean la Teheran

Epava avionului ucrainean care s-a prăbușit pe 8 ianuarie 2020 la Teheran. Foto: Agerpres
Epava avionului ucrainean care s-a prăbușit pe 8 ianuarie 2020 la Teheran. Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 7:15 Televiziunea de stat iraniană anunță că „nu sunt supraviețuitori” în cazul avionului prăbușit, relatează The New York Times. 

Citește și FOTO & VIDEO. Primele imagini de la prăbușirea avionului ucrainean, imediat după decolarea din capitala Iranului

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 6:48 Majoritatea pasagerilor de la bord au murit, a declarat Pirhossein Koulivand, șeful serviciului medical de urgență al Iranului.

Echipajele care au fost trimise la locul tragediei nu pot interveni, pentru că totul este în flăcări în prezent, a declarat oficialul.

Potrivit FlightRadar 24, avionul ar fi fost în serviciu de circa trei ani și jumătate.
 
ACTUALIZARE 6:40 Echipele de salvare au fost trimise la locul catastrofei, lângă aeroport. „Avionul este în flăcări, dar am trimis echipaje și poate vom putea salva niște pasageri”, a declarat șeful serviciilor de urgență iraniene la televiziunea de stat iraniană.

Avioanele civile americane au interdicţia de a survola Iranul, Irakul şi Golful Persic

Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis marţi seară avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic, la câteva ore după atacul împotriva unor baze militare din Irak unde sunt staţionaţi soldaţi ai Statelor Unite.

„Agenţia federală a aviaţiei a emis mesaje personalului navigant aerian (NOTAMS) detaliind restricţiile de zbor care interzic operatorilor avioanelor civile americane să opereze în spaţiul aerian deasupra Irakului, Iranului, apelor Golfului Persic şi Golfului Oman”, a anunţat FAA într-un comunicat.


Potrivit BBC, nu este deocamdată clar dacă prăbușirea avionului are legătură cu evenimentele de peste noapte, când Iranul a ripostat pentru moartea generalului Qasem Soleimani cu rachete balistice trase asupra a două baze militare din Irak ce găzduiesc militari americani. Potrivit Pentagonului, cel puțin 12 rachete au vizat aceste baze, dar nu este clar de unde au fost trase. Atacul a fost revendicat de Gardienii Revoluției, corpul de armată care apără regimul politic de la Teheran.

Agențiile iraniene Fars și ISNA au relatat că avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice, dar nu dau detalii.

Momentan nu este există informații despre situația persoanelor aflate la bordul aeronavei.

Este pentru a doua oară în ultimii ani când de numele Ucrainei se leagă o tragedie aviatică de proporții, după ce în 2014 o aeronavă Malaysia Airlines, ce plecase din Olanda, a fost doborâtă de o rachetă trasă de separatiștii din estul Ucrainei. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit. Patru suspecţi urmează să fie judecaţi pentru crimă, în martie 2020, în Olanda, în acest dosar.

Redactori: Luana Păvălucă, George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri