Iranul a atacat două baze militare SUA din Irak: Teheranul cere retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. Reacția SUA

Data actualizării: Data publicării:
baza ain asad harta

Cel puțin 20 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din nordul și vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Actualizare ora 18:40.  Donald Trump s-a adresat națiunii, pentru a face anunțuri legate de reacția SUA la atacul comandat de Iran asupra bazei militare americane din Irak. Șeful Casei Albe a anunțat că nu dorește să folosească forța împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancțiuni economice dure împotriva acestei țări. Trump a mai declarat că „pare că Iranul dă înapoi” după atacul cu rachete de marți noaptea. 

Citiți și: Joe Biden îl califică pe Trump drept „incompetent periculos” şi „lider mondial incapabil”

Actualizare ora 18:15 Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni duri bombardamentele Iranului asupra bazelor militare americane din Irak. „NATO cere Iranului să se oprească de la violenţe. Aliaţii continuă să se consulte şi rămân angajaţi în misiunile de antrenare în Irak”, a scris Jens Stoltenberg, pe Twitter.

 Actualizare 14:20 Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a primit un mesaj verbal din partea Iranului în care a fost înştiinţat că riposta sa la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani este „iminentă şi în curs", a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Bagdad, potrivit Reuters.

Actualizare 14:15 Una dintre rachetele balistice lansate de Iran împotriva bazelor militare americane din Irak a căzut la 40 de kilometri distanță de baza aeriană Ein Al-Assad, fără să explodeze (FOTO).

Acutalizare 13:30. Premierul interimar al Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat că țara sa va răspunde dur unui posibil atac al Iranului, în contextul tensiunilor dintre Washington și Teheran.

Actualizare 12:15 Ministrul Afacerilor Externe român, Bogdan Aurescu, a declarat că militarii și cetățenii români din Irak nu au fost afectați de atacurile Iranului.

Actualizare 9:45 Armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu după ce Gărzile Revoluționare de elită din Iran au lansat mai multe atacuri aeriene asupra țintelor SUA din Irak, a informat miercuri televiziunea de stat de la Teheran.

„Acum că ne-au înțeles puterea, este timpul ca Statele Unite să își retragă trupele din Orientul Mijlociu”, a transmis printr-un comunicat comandantul militar al Gărzile Revoluționare, Mohammad Baqeri, potrivit televiziunii de stat.

Citiți și:  Țările din Orientul Mijlociu în care se află staționați zeci de mii de militari ai SUA


Actualizare 9:2o Televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Citiți și: Ayatollahul Khamenei: Atacurile asupra bazelor militare americane din Irak, „o palmă peste fața" SUA

Actualizare 9:00 Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat la telefon cu premierul guvernului regional kurd, Masrour Barzani, despre atacul cu rachete iranian, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Pompeo l-a pus la curent pe Barzani cu privire la atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor americane din Irak, inclusiv cea din Erbil, a precizat Ortagus în comunicat.

„Secretarul de stat (Pompeo) şi premierul Barzani au convenit să rămână în contact permanent în contextul evoluţiei situaţiei” în zonă, a spus purtătorul de cuvânt.

„Am convenit asupra importanţei detensionării situaţiei din Irak prin reţinere şi dialog”, a notat la rândul său Barzani pe Twitter.


Iranienii au anunțat că au folosit 22 de rachete

Actualizare 8:50 Comandamentul militar iranian a anunțat că au fost trase 22 de rachete spre celor două baze militare americane din Irak. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord.

Citiți și: Un cutremur important s-a produs în apropierea centralei nucleare din Iran

Actualizare 7:30 Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, transmite Mediafax citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”.

Până în acest moment nu există informații privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopții de marți spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forțe americane.

Citiți și: Presa internațională, despre atacurile Iranului: „SUA ar putea fi atrase într-un nou război”

Avion prăbușit în Teheran, la câteva ore după bombardamente

ACTUALIZARE 6:00 Un avion ucrainean cu 180 de persoane la bord s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la Teheran. Tragedia pare să fi fost cauzată de probleme tehnice.

Citiți și: Există o legătură între avionul prăbușit în Iran și atacul asupra bazelor militare SUA din Irak? Explicația unui specialist în aviație

ACTUALIZARE 5:45 Un oficial din armata americană a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizați din timp cu privire la atacul cu rachetă balistică și au putut da alarma. Oamenii au avut timp să se pună la adăpost în buncăr, a declarat acesta.

Pe de altă parte, oficiali irakieni din domeniul securității au declarat pentru CNN că în pofida informațiilor inițiale, nu par să fie victime nici în rândul forțelor irakiene.

ACTUALIZARE 5:30  Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Prima reacția a președintelui american

ACTUALIZARE 5:15 Președintele Donald Trump a avut o primă reacție, pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională. Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: totul e bine! Și anunță că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

Citiți și: Cele mai importante arme care se află în arsenalul SUA

ACTUALIZARE 4:30 Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman.

ACTUALIZARE 4:00 Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului, informează Agerpres.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului - la 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, când a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică, transmite Corriere della Sera.

Cel puțin două rachete balistice au lovit două zone separate din Erbil, potrivit unor oficiali kurzi din domeniul securității, citați de CNN. Una din rachete a căzut în perimetrul aeroportului internațional din Erbil, fără a exploda, iar a doua a lovit o regiune aflată la 33 de kilometri vest de oraș, fără a provoca victime.

Ce decizie va lua președintele Trump?

ACTUALIZARE 3:39. Schimbare de planuri la Casa Albă. Președintele Donald Trump nu se va mai adresa națiunii în această seară, așa cum se anunțase anterior pe surse. În prezent, Donald Trump și-a convocat echipa de consilieri pe teme de securitate națională.

Toți ochii sunt ațintiți acum asupra reacției pe care o avea Washingtonul la acest atac. Criza SUA - Iran se află într-un punct-cheie și s-ar putea agrava sau, dimpotrivă, s-ar putea detensiona treptat. Analiștii sunt de părere că este cel mai dificil test pe care îl dă Donald Trump de când este la Casa Albă.

ACTUALIZARE 3:27. Italienii spun că trupele lor din Irak sunt în siguranță după atacul de marți noapte, transmite corespondentul Digi24. Personalul militar s-a adăpostit într-o zonă sigură, într-un buncăr, relatează agenția ANSA. Știrea că Iranul a bombardat mai multe baze militare ale SUA din Irak a neliniștit Italia.

Soldații italieni au părăsit baza din Bagdad în urmă cu două nopți. Sunt detașați 926 de carabinieri în Irak, cu misiunea de a antrena polițiștii locali.

Printre indicațiile primite în cursul zilei de marți de italienii trimiși în misiuni: să evite pe cât posibil deplasările între baze, să poarte vestele antiglonț și să aibă mereu armele încărcate.

Gardienii Revoluției: Data viitoare, vă vom răspunde în America!

ACTUALIZARE 3:17 Gardienii Revoluției din Iran avertizează că Dubaiul, Emiratele Arabe și Haifa (Israel) ar putea fi vizate de următorul atac.

Citiți și: Cât de puternică este armata Iranului: Gardienii Revoluției sunt nucleul dur, iar rachetele țin loc de forțe aeriene

ACTUALIZARE 3:12 Gardienii Revoluției, trupele care apără regimul politic de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” - este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram. 

Potrivit CNN, măsurile de securitate au fost sporite la Casa Albă, iar la punctele de verificare de lângă Casa Albă stau ofițeri cu puști de asalt.

Președintele Donald Trump are de gând să se adreseze națiunii în această seară.

ACTUALIZARE 2:36 Surse irakiene au declarat pentru CNN că atacul s-ar fi soldat cu victime. Nu se știe dacă sunt morți sau răniți, dar victimele s-ar fi înregistrat în rândul forțelor irakiene.

Surse irakiene din domeniul securității au declarat pentru CNN că 13 rachete au lovit baza aeriană Ain al-Assad din provincia al-Anbar. Potrivit sursei, aceste rachete au fost trase de la o distanță de circa 10 kilometri, deși Iranul a pretins că a lovit baza al-Asad cu „zeci de rachete balistice”. 

Primele imagini cu atacul

ACTUALIZARE 2:30 Pe Twitter au apărut primele imagini cu atacul cu rachete balistice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, presa de stat de la Teheran, inclusiv televiziunile, relatează despre acest atac.

ACTUALIZARE 2:29 Potrivit CNN, secretarul de stat Mike Pompeo și șeful Pentagonului, Mark Esper, au sosit de urgență la Casa Albă.

Donald Trump, „trolat” de un înalt oficial iranian

ACTUALIZARE 2:21. Negociatorul-șef al Iranului în domeniul nuclear, Saeed Jalili, „îl trolează” pe Donald Trump: a postat pe Twitter o imagine cu steagul iranian, fără niciun alt comentariu, ceea ce amintește de reacția similară pe care a avut-o președintele american după atacul în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Anunțul Pentagonului despre atacul din Irak

ACTUALIZARE 2:18 Pentagonul a anunțat că fost vorba despre un atac cu „mai mult de 12” rachete balistice, care a vizat două baze cu militari americani.

„Este clar că aceste rachete au fost lansate de pe teritoriul Iranului și au vizat cel puțin două baze militare irakiene care găzduiesc soldați americani și personal din cadrul coaliției internaționale!, a declarat Johathan Hoffman, asistent al secretarului apărării. Este vorba despre baza de la al-Asad și cea de la Erbil.

„În prezent, evaluăm pagubele”, a mai spus oficialul. El a adăugat că bazele erau plasate sub stare de alertă ridicată, pentru că existau informații că regimul iranian plănuia să atace forțele și interesele americane din regiune. 

„Pe măsură ce evaluăm situația și răspunsul nostru, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra personalul american, partenerii și aliații din regiune”, a declarat Pentagonul.

Atacul asupra celor două baze a fost simultan și a intervenit la ora locală 1:30.

ACTUALIZARE ora 2:08. Un oficial american din domeniul apărării a confirmat pentru CNN că a avut loc „un soi de atac” asupra bazei al-Asad, dar nu a dat mai multe detalii.

Baza aeriană al-Asad este situată la circa 200 de kilometri vest de Bagdad.

Încă nu se știe dacă sunt victime.

Baza aeriană al Asad a fost folosită prima oară de americani după intervenția din Irak din 2003, când l-au alungat de la putere pe Saddam Hussein. Apoi, baza a fost folosită în timpul operațiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

La baza al-Asad sunt cantonați în jur de 1.500 de militari americani, dar și alte forțe ale coaliției.


Gardienii Revoluției revendică atacul și îi amenință pe aliații SUA

Corpul Gărzilor Revoluționare (Gardienii Revoluției) din Iran a revendicat atacul și a spus că a lovit baza aeriană americană Ain al-Asad cu „zeci de rachete” sol-sol ca ripostă la moartea generalului Qasem Soleimani, potrivit unei informații transmise în regim de urgență de Press TV.

Îi avertizăm pe toți aliații americanilor care își pun bazele la dispoziția unei armate teroriste că  vom viza orice teritoriu care este locul de inițiere a unor acte de agresiune împotriva Iranului”, spune Corpul Gărzilor Revoluționare, într-un comunicat citat de agenția IRNA.

 


Știrea inițială:

Un atac cu rachete a avut loc marți noapte asupra bazei aeriene al-Asad din Irak, unde staționează forțe americane. Informația este furnizată de CNN, care citează surse irakiene de la fața locului.

Potrivit CNN, președintele Donald Trump a fost informat despre atacul cu rachete asupra bazei americane din Irak. „Suntem la curent cu informațiile despre atacuri asupra unor facilități americane din Irak. Președintele a fost informat și monitorizează situația îndeaproape și se consultă cu echipa sa pentru securitate națională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham.

Vestea despre atacul asupra bazei americane din Irak a venit chiar în timp ce liderii Congresului aveau o întâlnire pentru a discuta pe tema Iranului.

Atacul vine în contextul în care Iranul amenințase cu o „răzbunare cruntă” după ce influentul general iranian Qasem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac cu dronă, la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump. 

Raza de acțiune a rachetelor iraniene

Rachetele cu rază scurtă și medie de acțiune sunt unul dintre atuurile puterii militare a Iranului. E cel mai mare arsenal din Orientul Mijlociu. Și cea mai performantă rachetă de producție locală poate lovi inclusiv în Europa. Restul sunt suficient de puternice să distrugă ținte din Orientul Mijlociu unde există o importantă prezență americană. 

Redactori: Luana Păvălucă, George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri