Mark Rutte a semnat un acord de securitate cu Ucraina, într-o vizită surpriză la Harkov. Olanda va finanța aprovizionarea cu artilerie

Data actualizării: Data publicării:
rutte și zelenski la harkov
Foto: Premierul Olandei Mark Rutte și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Harkov. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul olandez Mark Rutte a semnat vineri un acord de securitate cu Ucraina în orașul de nord-est Harkov și a declarat că Olanda va contribui la finanțarea aprovizionării cu 800.000 de obuze de artilerie pentru a ajuta apărarea ucraineană în fața forțelor ruse, conform Reuters.

Rutte l-a întâlnit pe președintele Volodimir Zelenski într-o vizită surpriză la Harkov, la doar 40 km de granița cu Rusia, devenind al șaptelea lider occidental care a semnat un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina, în ultimele două luni.

„Țările de Jos vor contribui la inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra 800.000 de obuze de artilerie”, a spus el într-o conferință de presă, spunând că banii vor ajunge în câteva săptămâni.

Ukraine: News conference of Volodymyr Zelenskyy and Mark Rutte in Kharkiv
Mark Rutte și Volodimir Zelenski, conferință de presă la Harkov. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina are un deficit de artilerie, deoarece trupele sale încearcă să rețină forțele ruse care se află din nou în ofensivă în est, la doi ani după ce Moscova și-a lansat invazia la scară largă.

Republica Cehă a declarat luna trecută că a procurat 500.000 de cartușe de 155 mm și 300.000 de cartușe de 122 mm din țări terțe, care ar putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni dacă s-ar asigura finanțarea.

Obuzele ar astupa o mare gaură în stocurile Ucrainei, având în vedere că pachetul vital de asistență militară al SUA este blocat în Congres, confruntându-se cu luni de opoziție republicană.

Rutte a spus că Olanda va dona 150 de milioane de euro inițiativei cehilor, ajungându-se la un total strâns până acum de 250 de milioane de euro.

Acordul de securitate pe care l-a semnat cu Ucraina includea 2 miliarde de euro în ajutor militar din partea Țărilor de Jos în acest an, precum și o altă asistență pentru apărare în următorii 10 ani, a spus Zelenski.

Vizita Lui Rutte la Harkov se înscrie în prezențele destul de rare ale oficialilor occidentali de top, deoarece orașul este atacat în mod regulat de atacurile aeriene rusești și este mult mai aproape de granița cu Rusia decât Kievul.

Cei doi lideri au vizitat o sală de clasă subterană, amenajată pentru a permite elevilor să participe la cursuri în persoană, feriți de loviturile rușilor.

rutte la o școală din harkov
Mark Rutte a vizitat o școală din Harkov. Sursa foto: Profimedia Images

Rutte a lăudat curajul și determinarea copiilor și a profesorilor ca fiind „un adevărat far de speranță care îi inspiră pe ucraineni să lupte în continuare și pe aliați să susțină în continuare Ucraina”.
„Sarcina cu care se confruntă aliații ucraineni este clară – fă tot ce poți pentru a oferi ceea ce este necesar, [pentru] atâta timp cât este nevoie”, a spus el.

Zelenski a descris vizita lui Rutte ca fiind „simbolică” într-un „oraș care a supraviețuit mult”.

„Aici, în Harkov, este 100% evident că Rusia poartă un război criminal, obiectivul său este doar distrugerea”, a spus președintele ucrainean.

Într-o declarație la Telegram, Zelenski a transmis că peste 20.000 de clădiri - școli, universități, biserici, grădinițe și case de locuit - au fost distruse în Harkov în ultimii doi ani.

Canada, Italia, Germania, Franța, Danemarca și Marea Britanie au semnat toate acorduri bilaterale de securitate în ultimele două luni, care au menirea de a influența Ucraina până când își va atinge scopul de a adera la NATO.

Andrii Yermak, șeful biroului lui Zelenski, a declarat că se discută și acorduri cu alte țări.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri