Mii de cadavre se descompun pe străzile din Sudan, după luptele crâncene din această țară africană. Risc crescut de epidemii

Data publicării:
o femeie sta pe un pat de fier afara înconjurată de vegetație si capre
O femeie stă sub cerul liber pe un pat salvat din calea apelor într-o zonă devastată de inundații în al-Sagai, la nord de Omdurman, pe 6 august 2023. Ploile torenţiale au distrus peste 450 de case în nordul Sudanului, validând îngrijorările exprimate de grupuri de ajutor că sezonul umed ar agrava necazurile țării sfâșiate de război. Schimbarea tiparelor vremii a făcut ca statul de nord al Sudanului să fie lovit de ploi abundente. Sursa foto: Profimedia Images

Luptele dintre armată și Forțele de Sprijin Rapid (FSR) sunt o adevărată catastrofă pentru Sudan, o țară care oricum se confruntă cu sărăcia și, mai recent, cu inundații severe. Mii de cadavre au rămas pe străzi, din cauza faptului că morgile sunt pline, iar acum ONG-ul Salvați Copiii avertizează asupra riscului crescut de epidemii, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Mii de cadavre se descompun pe străzile din Khartoum, în timp ce morgile sunt saturate şi se confruntă cu pene de curent", notează într-un comunicat ONG-ul.

Imposibilitatea ridicării cadavrelor din cauza luptelor şi lipsa electricităţii, care împiedică funcţionarea morgilor, expun semnificativ localnicii riscului de epidemii, în timp ce, din cele 89 de spitale ale capitalei, 71 nu funcţionează, iar acelea încă operaţionale sunt ţinta atacurilor sau jafurilor, avertizează aceeaşi organizaţie.

Mai mult, apele stagnante în urma sezonului ploios, care începe în iunie, favorizează epidemii precum cele de paludism, holeră sau febră dengue. Cazuri de holeră şi rujeolă au fost detectate în diferite regiuni ale Sudanului.

Potrivit ultimului bilanţ anunţat marţi de ONU, războiul dintre armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan şi Forţele de Sprijin Rapid (FSR) ale generalului Mohamed Hamdan Daglo s-au soldat până în prezent cu peste 3.900 de morţi şi peste patru milioane de strămutaţi.

Un bilanţ separat, anunţat tot marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe baza datelor comunicate de Ministerul sudanez al Sănătăţii, arată că în urma acestor lupte au fost ucişi cel puţin 1.205 civili şi alţi cel puţin 12.200 sunt răniţi.

Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni la Khartoum, unde avioanele de luptă ale armatei bombardează zone rezidenţiale unde sunt instalate forţele paramilitare, care răspund prin atacuri cu drone.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri