Zeci de morți în Sudan după ce o piață a fost bombardată în plină zi. Cadavrele victimelor, copii și femei, încă zac pe străzi

Data publicării:
Fum în aer deasupra unui oraș din Sudan în timp ce un trecător în albastru merge pe stradă
Bombardamente în Khartoum în iunie. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Cel puțin 30 de oameni au murit după ce armata sudaneză a bombardat o piață în Omdurman, cel mai populat oraș al țării, relatează The Guardian. Localnicii spun că este vorba de cea mai grea săptămână de când a început războiul civil în aprilie.

Majoritatea victimelor de la acest incident din Shaabi souk, de marți, au fost copii și femei, conform martorilor oculari.

Surse medicale spun că focurile au fost trase dinspre baza militară Karri, controlată de armata sudaneză, în timpul unor lupte dure cu Forțele de Sprijin Rapid (RSF), gruparea insurgentă care încearcă să preia controlul asupra țării.

Un vânzător de legume care mergea la această piață în fiecare zi pentru a-și cumpăra marfa angro a spus că printre victime s-au numărat și oameni care încercau să fure legume și fructe. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care prețurile la alimente au crescut puternic în ultimele luni, iar mulți locuitori ai Omdurman, Khartoum și Bahri au rămas fără bani.

„Majoritatea victimelor sunt oameni care veniseră să fure din piață. Piața a devenit un loc foarte periculos, mai ales după-amiază. Poți să ajungi acolo când se bombardează”, spune el.

Un alt comerciant spune că, chiar și joi, cadavrele victimelor erau încă în piață, neacoperite. Doar cadavrele copiilor fuseseră acoperite cu „cutii goale”.

Bombardamente care vizează familiile insurgenților

La fel ca multe alte orașe din Sudan, Omdurman a ajuns să arate ca un câmp de luptă în ultima perioadă, de când au început confruntările violente între cele două facțiuni care contestă puterea, din 15 aprilie.

Drumurile din jurul pieței au fost ocupate de lunetiști ai armatei în această săptămână, după ce luptătorii insugenți s-au retras de pe pozițiile pe care le ocupau de la începutul conflictului.

Sâmbăta trecută, 38 de oameni au murit în cartierul Dar es Salaam din Omdurman, în una dintre cele mai sângeroase bombardamente aeriene de până acum. RSF dă vina pe armată și pentru acest atac.

Cartierul bombardat este locuit, majoritar, de membri ai tribului Rizagat, de care aparține li Mohamed Hamdan Dagalo, liderul insurgenților, dar și mulți participanți la efortul său de război.

Un martor ocular a spus că majoritatea celor uciși în acest atac erau familiile luptătorilor RSF.

Violențe, haos și crime de război

Peste trei milioane de oameni au fugit din regiunea Khartoum de când au început ostilitățile, conform Organizației Națiunilor Unite, adică aproximativ jumătate a populației. Cei rămași sunt, majoritar, oameni care nu pot să fugă din motive de sănătate sau financiare sau pentru că provin din provinciile Kordofan sau Darfur, acolo unde luptele sunt la fel de intense iar situația și mai volatilă.

Joi, ONU anunța că trupurile neînsuflețite ale zeci de oameni care ar fi fost uciși de RSF au fost descoperite într-o groapă comună în Darfur-ul Occidental.

În același timp, El Obdeid, capitala provinciei Kordofan de Nord este asediată de RSF, iar civilii nu au acces nici măcar la bunuri esențiale.

Procurori ai CPI au anunțat că „urmăresc cu atenție crimele de război” din provinciile sudaneze în care se duc lupte, dar și acuzațiile de „infracțiuni sexuale și de gen, inclusiv violuri în masă și violență împotriva copiilor”.

Intensificarea luptelor în Omdurman vine după un anunț al unei membru de rang înalt al armatei care a spus că vrea să „epureze” orașul de insurgenții RSF.

De atunci, armata a desfășurat trupe de dimineața până seara în diferite zone ale orașului, iar schimburi de focuri intense se aud constant peste tot. Mai mulți civili au fost uciși accidental de gloanțe trase la întâmplare în oraș.

Marți, un locuitor al cartierului Ombdah a fost ucis de un glonț rătăcit în timp ce își ducea fratele la singurul spital funcțional din zonă. Fratele său, rănit într-un incident similar, a supraviețuit.

Alți doi oameni au fost uciși de un lunetist în timp ce mergeau să înmormânteze un vecine care murise de insuficiență renală, acasă, pentru că nu a putut să ajungă la spital.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri