Noua politică a lui Xi Jinping: De la diplomația „Lupului Războinic” la promovarea imaginii unei „Chine credibile și iubitoare”

Data actualizării: Data publicării:
secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping,
Secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Oficialii și diplomații chinezi au o nouă misiune trasată de președintele Xi Jinping: ei trebuie să iasă în lume și să promoveze imaginea unei „Chine credibile, iubitoare și respectabile”. Xi Jinping își propune schimbarea imaginii externe a Chinei și și-a exprimat dorința ca țara sa să își poată face „mai mulți prieteni” pe plan extern, în viitor. Până în prezent, China a adoptat așa-numita diplomație a „Lupului Războinic”, caracterizată printr-o atitudine sarcastică și superioară, informează BBC.

Această nouă abordare diplomatică a Beijingului vine într-un context în care China are, în prezent, o imagine extrem de proastă pe plan mondial și un nivel extrem de scăzut al relațiilor cu puterile economice mondiale, în special UE și SUA.

China se confruntă cu un val de critici referitoare la abuzurile și încălcările flagrante ale drepturilor omului, în special în cazul minorității uigure din provincia Xinjiang și a activiștilor pro-democrație din Hong Kong care protestează deja de doi ani de zile împotrva politicilor Beijingului. 

Astfel, comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing.

Diplomația „Lupului Războinic” nu a făcut decât să izoleze China pe plan extern și s-o îndepărteze de marile puteri economice ale lumii

Acuzațiile de sclavie la adresa uigurilor au determinat SUA să sancționeze furnizorii chinezi ai companiilor Apple, Google și Amazon. Mai mult, serviciile secrete americane au sugerat recent că pandemia de COVID-19 ar fi putut fi rezultatul unui posibil accident de laborator în China.

De asemenea, UE și China au ajuns „la cuțite” după ce Beijingul a boicotat mai multe firme europene, iar luna trecută, Parlamentul European a blocat ratificarea acordului comercial dintre UE și China.

Până în prezent, China a adoptat în plan extern așa-numita strategie a diplomației „Lupului Războinic” - caracterizată printr-un ton sarcastic și mesaje agresive ale diplomaților și oficialilor chinezi îndreptate împotriva oricui îndrăznea să aibă o atitudine critică la adresa Beijingului.

Sursa de inspirație a diplomației „Lupul Războinic” a venit de la o serie de filme patriotice cu același nume în care trupele speciale ale Chinei dădeau de pământ cu mercenarii americani.

Acum, Xi Jinping le-a transmis oficialilor chinezi că trebuie să schimbe tonul și să întoarcă foaia: China trebuie să-și facă cunoscut punctul său de vedere într-o „manieră pozitivă”, iar țara să fie „deschisă, încrezătoare și, în același timp, modestă și umilă” - expresii rar întâlnite în cazul lui Xi și care nu fac decât să trădeze nivelul de izolare la care se află în prezent China pe plan extern, spun analiștii.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita