NYT: Oficialii electorali din toate cele 50 de state, republicani și democrați, spun că nu a existat vreo fraudă masivă în alegeri

Data publicării:
Un polițist într-un depozit de voturi în Pennsylvania.
Foto: Getty Images

Oficialii care s-au ocupat de procesul electoral din Statele Unite, și de o parte și de cealalta a spectrului politic, și republicani și democrați, spun că nu există nicio dovadă că alegerile prezidențiale din 3 noiembrie ar fi fost fraudate în vreun fel sau că ar fi existat nereguli care să influențeze decisiv deznodământul cursei, relatează NYT. Declarațiile vin în contextul în care Donald Trump continuă să afirme că alegerile au fost fraudate și refuză să accepte victoria lui Joe Biden sau să înceapă procedurile de tranziție.

Conform unor interviuri și declarații ale oficialilor de top din toată țara, procesul electoral s-a desfășurat în condiții remarcabil de bune, în ciuda complicațiilor generate de pandemia de coronavirus, dar și de prezența record.

„Există o capacitate umană remarcabilă de a inventa lucruri neadevărate despre alegeri. Teoriile conspirației și zvonurile și toate aceste lucruri au scăpat de sub control. Dintr-un oarecare motiv, alegerile produc o astfel de mitologie”, a declarat republicanul Frank LaRose, secretarul de stat al statului Ohio.

Steve Simon, secretarul de stat al statului Minnesota, democrat, a declarat: „Nu știu nici măcar un singur caz în care un vot invalid a fost numărat sau în care un vot valid nu a fost numărat. Nu a existat nicio fraudă”.

Nici republicanul Scott Schwab, secretarul de stat din Kansas nu a observat vreo dovadă că votul a fost fraudat. El spune că „statul Kansas nu a avut probleme în ce privește frauda electorală, intimidări, nereguli sau probleme la vot. Suntem foarte mulțumiți de felul în care s-a desfășurat procesul electoral până acum”.

Cei de la NYT spun că au contactat oficialii care s-au ocupat de alegeri din toate cele 50 de state pentru a îi întreba dacă suspectează sau dacă au dovezi cu privire la fraude sau vot ilegal. Unii dintre ei au descris probleme mici, frecvente în majoritatea alegerilor – câteva cazuri izolate de vot ilegal sau dublu sau mici erori tehnice. În același timp, statele deja au început procesul de evaluare individuală a votului, o componentă uzuală în procesul de certificare a rezultatelor. Niciunul dintre oficialii de top ai statelor sau comitatelor individuale nu au descoperit vreo fraudă masivă, de tipul celei despre care vorbește președintele în funcție

Conform proiecțiilor media, democratul Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite, câștigând alegerile în fața lui Donald Trump. Trump devine, astfel, primul președinte în exercițiu care ratează obținerea unui al doilea mandat din 1992, când președintele George H. W. Bush a pierdut în fața lui Bill Clinton.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri