„O nouă modalitate de luptă”. Navele americane au respins dronele rebelilor Houthi fără să tragă niciun foc de armă

Data actualizării: Data publicării:
Distrugătorul USS Mason.
Distrugătorul USS Mason. Foto: Profimedia

Distrugătoarele americane din Marea Roșie au respins drone lansate de rebelii Houthi fără să tragă niciun foc de armă. Navele de război au folosit capabilități „non-cinetice”, potrivit documentelor consultate de Business Insider. Marina americană a spus că incidentele, care au avut loc anul trecut, au demonstrat o nouă modalitate a navelor de război de a lupta împotriva amenințărilor inamice.

Documentele obținute de Business Insider detaliază multiple incidente din cadrul misiunii Marinei SUA în care distrugătoarele americane au folosit capacități „non-cinetice”, metode care nu depind de muniție și distrugere fizică, pentru a respinge dronele ostile lansate de rebelii yemeniți susținuți de Iran.

Între 27 noiembrie 2023 și 9 martie 2024, marinarii de la bordul navei USS Mason „au respins cu succes angajamentele” unei drone folosind „efecte non-cinetice” nedefinite pentru a intercepta sistemul fără echipaj. Aceste acțiuni au prevenit deteriorarea navelor de război și a navelor comerciale ale Marinei și ale coaliției, se arată într-unul dintre documente.

În 19 februarie 2024, marinarii de la bordul USS Gravely au folosit un „sistem de arme non-cinetice” nespecificat în mai multe angajamente „de succes” împotriva dronelor în luptă, potrivit unui alt document.

Aceste incidente „nu doar că dovedesc că sistemele de arme non-cinetice funcționează în, ci schimbă modul în care navele militare de sprafață luptă în războaie pe mare”, arată documentele.

Documentul mai arată că, în urma acestor incidente, restul Marinei SUA a primit instrucțiuni cum să folosească cu succes sistemele de arme non-cinetice.

Oficialii marinei au refuzat să comenteze cu privire la capacitățile non-cinetice ale navelor de război americane, dar distrugătoarele au mai multe modalități de a respinge dronele inamice fără să tragă niciun foc. Un mijloc cinetic de interceptare ar fi, de exemplu, lansarea unei rachete sol-aer către dronă sau lovirea acesteia cu un sistem de armament.

Bryan Clark, un fost ofițer al Marinei care este în prezent analist de apărare la Institutul Hudson, a explicat pentru Business Insider că distrugătoarele americane sunt echipate cu suita de război electronic AN/SLQ-32, denumită în mod obișnuit Slick-32.

Sistemul SLQ-32 reprezintă „urechile” electronice ale unui distrugător și este capabil să detecteze transmisiunile unui avion străin sau să identifice o rachetă. Prin sistemele sale electronice de atac, SLQ-32 poate de asemenea să bruiezee frecvențele utilizate de un sistem de ghidare a rachetelor.

Sistemele de război electronic ale unei nave de război includ, de asemenea, sistemul Ship's Signal Exploitation Equipment (SSEE). Acest sistem are capabilități non-cinetice documentate de război electronic.

Documentele obținute de Business Insider arată că marinarii de pe distrugătoarele Mason și Gravely, care au primit decorații pentru rolul lor în înfrângerea dronelor Houthi, au folosit sistemul SSEE.

Detectarea electronică și bruiajul au făcut de multă vreme parte din doctrina Marinei, dar navele de război americane nu s-au confruntat niciodată cu o amenințare atât de intensă ca cea adusă de dronele rebelilor Houthi. Forțele americane au eliminat aproape 500 de drone lansate de rebeli de când au început atacurile împotriva navelor din Marea Roșie și Golful Aden, în octombrie 2023.

„Este prima dată când vedem drone folosite în atacuri antinavă împotriva Marinei americane și navelor aliate”, a spus Clark.

Demonstrarea eficienței capacităților non-cinetice este semnificativă pentru Marina SUA. Nu numai că aceste soluții sunt mult mai ieftine decât lovirea dronelor cu rachete sol-aer, dar evită și situația epuizării muniției.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum s-a produs de fapt accidentul mortal de pe Transalpina. Gestul motociclistului argentinian a provocat...
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Pro FM
Ce avere are Jaden Smith, la 27 de ani. Fiul actorului Will Smith e în topul celor mai bogaţi tineri din lume
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer poate crește riscul pierderii vederii, relevă un nou studiu
Newsweek
Familie de magistrați cu 50.000 lei/lună pensii speciale. Soțul are și 17.000 lei salariu de la stat
Digi FM
Dezvăluirea surprinzătoare a regelui Charles: "Sunt rudă cu Vlad Țepeș". Ce i-a povestit unui actor de la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Denise Richards, în mijlocul unui scandal de proporții. Soțul ei o acuză de infidelitate: „Plănuia să-și...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...