Distrugătoarele americane din Marea Roșie au respins drone lansate de rebelii Houthi fără să tragă niciun foc de armă. Navele de război au folosit capabilități „non-cinetice”, potrivit documentelor consultate de Business Insider. Marina americană a spus că incidentele, care au avut loc anul trecut, au demonstrat o nouă modalitate a navelor de război de a lupta împotriva amenințărilor inamice.
Documentele obținute de Business Insider detaliază multiple incidente din cadrul misiunii Marinei SUA în care distrugătoarele americane au folosit capacități „non-cinetice”, metode care nu depind de muniție și distrugere fizică, pentru a respinge dronele ostile lansate de rebelii yemeniți susținuți de Iran.
Între 27 noiembrie 2023 și 9 martie 2024, marinarii de la bordul navei USS Mason „au respins cu succes angajamentele” unei drone folosind „efecte non-cinetice” nedefinite pentru a intercepta sistemul fără echipaj. Aceste acțiuni au prevenit deteriorarea navelor de război și a navelor comerciale ale Marinei și ale coaliției, se arată într-unul dintre documente.
În 19 februarie 2024, marinarii de la bordul USS Gravely au folosit un „sistem de arme non-cinetice” nespecificat în mai multe angajamente „de succes” împotriva dronelor în luptă, potrivit unui alt document.
Aceste incidente „nu doar că dovedesc că sistemele de arme non-cinetice funcționează în, ci schimbă modul în care navele militare de sprafață luptă în războaie pe mare”, arată documentele.
Documentul mai arată că, în urma acestor incidente, restul Marinei SUA a primit instrucțiuni cum să folosească cu succes sistemele de arme non-cinetice.
Oficialii marinei au refuzat să comenteze cu privire la capacitățile non-cinetice ale navelor de război americane, dar distrugătoarele au mai multe modalități de a respinge dronele inamice fără să tragă niciun foc. Un mijloc cinetic de interceptare ar fi, de exemplu, lansarea unei rachete sol-aer către dronă sau lovirea acesteia cu un sistem de armament.
Bryan Clark, un fost ofițer al Marinei care este în prezent analist de apărare la Institutul Hudson, a explicat pentru Business Insider că distrugătoarele americane sunt echipate cu suita de război electronic AN/SLQ-32, denumită în mod obișnuit Slick-32.
Sistemul SLQ-32 reprezintă „urechile” electronice ale unui distrugător și este capabil să detecteze transmisiunile unui avion străin sau să identifice o rachetă. Prin sistemele sale electronice de atac, SLQ-32 poate de asemenea să bruiezee frecvențele utilizate de un sistem de ghidare a rachetelor.
Sistemele de război electronic ale unei nave de război includ, de asemenea, sistemul Ship's Signal Exploitation Equipment (SSEE). Acest sistem are capabilități non-cinetice documentate de război electronic.
Documentele obținute de Business Insider arată că marinarii de pe distrugătoarele Mason și Gravely, care au primit decorații pentru rolul lor în înfrângerea dronelor Houthi, au folosit sistemul SSEE.
Detectarea electronică și bruiajul au făcut de multă vreme parte din doctrina Marinei, dar navele de război americane nu s-au confruntat niciodată cu o amenințare atât de intensă ca cea adusă de dronele rebelilor Houthi. Forțele americane au eliminat aproape 500 de drone lansate de rebeli de când au început atacurile împotriva navelor din Marea Roșie și Golful Aden, în octombrie 2023.
„Este prima dată când vedem drone folosite în atacuri antinavă împotriva Marinei americane și navelor aliate”, a spus Clark.
Demonstrarea eficienței capacităților non-cinetice este semnificativă pentru Marina SUA. Nu numai că aceste soluții sunt mult mai ieftine decât lovirea dronelor cu rachete sol-aer, dar evită și situația epuizării muniției.
Editor : M.B.