O statuie a imperialistului britanic Cecil Rhodes a fost decapitată cu un polizor de protestatari antirasism din Africa de Sud

Data actualizării: Data publicării:
cecil rhodes statuie
Statuia lui Cecil Rhodes din Cape Town a fost descoperită fără cap. Foto: Captură Twitter

O statuie a imperialistului britanic Cecil Rhodes amplasată în Cape Town, Africa de Sud, a fost decapitată cu un polizor, relatează CNN.

Statuia amplasată într-o zonă foarte populară pentru turiști a fost vandalizată la începutul acestei săptămâni anunță autoritatea care se ocupă de monumente în Africa de Sud. Unul dintre pădurarii din zonă a descoperit, luni, că statuia fusese decapitată.

„Capul statuii a fost separat de bust cu ceea ce pare să fi fost un polizor unghiular, în timpul nopții de duminică sau în primele ore ale zilei de luni”, a anunțat reprezentantul SANParks, autoritatea care se ocupă de monumente și parcuri naționale în Africa de Sud.

Cecil Rhodes a fost un afacerist, politician și colonialist britanic din secolul al XIX-lea de numele căruia se leagă strâns istoria colonială a Africii. El a fondat una dintre operațiunile majore de minerit diamante din Africa colonială și a fost unul dintre promotorii ocupării coloniale a sudului Africii de către Regatul Unit. La mijlocul secolului trecut, mai multe state coloniale și post-coloniale i-au purtat numele – Rhodesia de Sud sau Rhodesia.

Decapitarea statuii din Cape Town vine pe fundalul protestelor care au loc în toată lumea și unei reevaluări a monumentelor care evocă trecutul rușinos și sângeros al fostelor imperii coloniale. În urmă cu o lună, o statuie a unui comerciant de sclavi din Bristol a fost târâtă prin oraș și aruncată în apele unui râu de protestatari furioși. Ulterior, a fost înlocuită cu statuia unei protestatare de culoare.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri