Oamenii din Texas pot purta arme în public fără permis. Polițiștii se plâng de noua lege: "Nu mai știm cine e periculos și cine nu"

Data publicării:
arma de foc
Oricine poate purta o armă de foc în Texas, fără să aibă permis sau instruire. Foto: Profimedia Images

O nouă lege care permite purtarea armelor de foc în spațiul public fără a avea un permis în acest sens a intrat în vigoare în Texas. Aceasta este parte a unei serii de proiecte de legi pro-arme adoptate de Texas de la începutul anului, în ciuda faptului că incidentele armate au crescut semnificativ, relatează CNN.

Datele publicate de cea mai mare organizație de prevenire a violențelor în care sunt implicate arme de foc din SUA arată că numărul incidentelor cu arme, fără a include sinuciderile, a crescut cu 14% în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, adică de la 2800 la aproximativ 3200. Potrivit acelorași date, incidentele cu armele din acest an reprezintă s-au dublat față de aceeași perioadă din 2019. 

"În Texas, abrogarea totală a permisului de port-armă este o schimbare radicală. Permiterea aproape oricui să poarte o armă în public, fără întrebări, fără verificări sau instruire în materie de siguranță, este cu adevărat periculoasă”, susține Andrew Karwoski, expert în cadrul Everytown for Gun Safety, organizație de prevenire a violențelor cu arme de foc.

Polițiștii din Texas spun că nu-și mai pot face datoria corespunzător

"Legea a insuflat libertate în statul Texas", a anunțat guvernatorul Greg Abbott, Acesta a semnat proiectul de lege care fusese aprobat în iunie, în ciuda opoziției democraților, a unor lideri de poliție și a celor care pledează pentru controlul armelor.

Polițiștii spun, de asemenea, că faptul că toată lumea poate purta arme de foc le îngreunează munca. 

"Pentru că oamenii poartă arme de foc la ei, polițiștilor le este foarte greu să diferențieze un individ care nu reprezintă un pericol, dar are un pistol, de unul care poate face ceva rău cuiva și care are, de asemenea,  un pistol”, a declarat șeful poliției din Dallas, Eddie Garcia.

"Deținerea unei arme de foc și posibilitatea de a trage cu o armă de foc în condiții de siguranță necesită nu diar amiliarizarea cu sistemul de arme, ci și un nivel de competență”, este de părere și Frank Straub, directorul Fundației Naționale a Poliției.

Legea intrată în vigoare în Texas, cunoscută sub numele de House Bill 1927, se aplică cetățenilor de peste 21 de ani. Singurele excepții se aplică celor cărora li s-a interzis să dețină o armă de foc și care au fost condamnați pentru diferite infracțiuni, precum violență sau alte amenințări. Înainte de intrarea în vigoare a legii, locuitorii din Texas erau obligați să dețină un permis de port-armă și să treacă mai multe teste de competențe, precum și un examen scris.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri