Opozantul bielorus Viktor Babarîko a ajuns la chirurgie după ce a fost bătut în închisoare

Data publicării:
Viktor Babarîko, în spatele gratiilor
Viktor Babarîko se află într-un lagăr din Belarus după ce a fost condamnat la 14 ani de închisoare de regimul de la Minsk. Foto: Profimedia Images

Viktor Babarîko, unul dintre opozanţii bieloruşi marcanţi, care ispăşeşte o pedeapsă grea cu închisoarea după ce a fost condamnat de regimul dictatorului Lukașenko, a fost spitalizat într-o secţie de chirurgie, au anunţat, joi, surse medicale, susţinătorii săi afirmând că el a fost bătut în detenţie.

„Babarîko se află într-o unitate de îngrijiri chirurgicale”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului central din Novopolaţk, oraş din nord-estul Belarusului, unde disidentul este deţinut într-o colonie penitenciară. Serviciul de presă al lui Viktor Babarîko a confirmat spitalizarea lui, fără a oferi, deocamdată, mai multe detalii.

Astfel, şefa opoziţiei bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, a scris pe Telegram că a primit în timpul nopţii informaţii potrivit cărora „Viktor Babarîko a fost spitalizat cu urme de lovituri”.

„Cerem să se arate public în ce stare se află el şi ca avocaţii şi apropiaţii săi să-l poată vizita”, a continuat Tihanovskaia.

Viktor Babarîko, fost angajat la bancă devenit principalul rival al dictatorului bielorus, Aleksandr Lukaşenko, în alegerile prezidenţiale din 2020, a fost arestat în plină campanie electorală, cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În iulie 2021, el a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru corupţie.

La putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko a fraudat din nou grosolan alegerile în anul 2020 și s-a repus în funcție în ciuda protestelor masive care au durat pe tot parcursul verii. Arestările în masă, exilurile forţate şi întemniţările de militanţi şi jurnalişti au subminat puternic această mişcare de contestare.

Potrivit centrului bielorus pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, în prezent în Belarus sunt peste 1.400 de deţinuţi politici.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri