Partidele lui Macron și Le Pen suferă înfrângeri categorice la alegerile regionale din Franța. Record de absenteism

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron intră în cabina de vot
Partidul Lui Emmanuel Macron a suferit o înfrângere categorică la alegerile regionale de anul acesta. Foto: Profimedia Images

Adunarea Națională, partidul de extremă-dreaptă al Marinei Le Pen din Franța, nu a reușit să câștige în nicio regiune în al doilea tur al alegerilor regionale, conform estimărilor preliminare prezentate de presa franceză, conform Euronews. Nici partidul lui Emmanuel Macron nu a înregistrat rezultate prea bune. Apatia a fost caracteristica principală a alegerilor, fiind înregistrată o prezență extrem de slabă – doar 34,5% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Al doilea al tur al alegerilor regionale a reprezentat un test extrem de important pentru Marine Le Pen care a sperat că va putea câștiga măcar o regiune, după un prim tur cu un rezultat slab.

Estimările de duminică arată că prezența în al doilea tur este de 34,5%, conform presei franceze. Prezența se menține, astfel, aproape la fel de scăzută ca în primul tur, când 33% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Politicieni și experți din Franța susțin că prezența extrem de redusă arată amplitudinea „crizei democratice” din Franța – mulți francezi nu mai văd niciun motiv să se prezinte la vot.

Macron și Le Pen, marii pierzători ai alegerilor regionale

Partidele tradiționale și-au menținut, însă, scorurile în mai multe regiuni, în timp ce partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, En Marche, și partidul de extremă-dreapta al Marinei Le Pen au înregistrat rezultate slabe.

În ciuda faptului că dezbaterea este diferită la aceste alegeri, mulți le-au văzut ca pe un preludiu la alegerile prezidențiale de anul viitor, cel mai probabil o nouă confruntare între Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Rezultatul slab al partidului lui Macron subliniază faptul că LREM nu a reușit să se impună la nivel local, și că rezultatele inițiale bune s-au datorat popularității lui Macron.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Partidele moderate s-au coalizat împotriva extremiștilor

În regiunile din sudul Franței, acolo unde Le Pen se aștepta la victorii, celelalte partide s-au coalizat împotriva extremiștilor.

În Provence-Alpes-Cote d’Azur, o astfel de coaliție s-a dovedit a fi o succes, iar candidatul Renaud Muselier, din partea Republicanilor, de centru-dreapta, a câștigat cu 57,7% în fața candidatului extremei drepte, Thierry Mariani.

Săptămâna trecută, candidatul Verzilor, Jean-Laurent Felizia, s-a retras din cursă pentru a preveni o eventuală victorie a lui Mariani. Partidul Verde a considerat că a nu susține candidatul moderat ar fi o „greșeală politică”.  

„Nu vreau să văd extrema dreapta în administrația școlilor noastre. Mă voi retrage pentru că nu vreau să văd puse sub semnul întrebării informații cu privire la avort și contracepție”, a spus Felizia.

De cealaltă parte, Marine Le Pen a adat vina pe prezența foarte redusă pentru eșecul înregistrat. Față de 2015, partidul de extremă-dreaptă a scăzut semnificativ.

Apatia generalizată, „o criză profundă a democrației franceze”

Mulți sunt îngrijorați că prezența foarte mică arată o criză a sistemului democratic francez, iar apatia electorală este la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

„Criza democrației franceze este profundă”, a scris Pierre Moscovici, fost ministru de finanțe în guvernul Franței, fost comisar european și actual președinte al Curții de Audit franceze, pe Twitter.

„Avem o nevoie urgentă să revigorăm democrația reprezentativă, să facem mai ușoare procedurile de vot și să încurajăm mobilizarea votanților”, a argumentat directorul adjunct al gazetei Liberation, Paul Quinio, într-un editorial.

Alegerile prezidențiale și parlamentare mobilizează, deobicei, un număr mai mare de votanți, însă și la precedentele astfel de alegeri, din 2017, s-au prezentat 74,7% dintre votanți, un număr mic pentru istoria electorală a Franței.

La al doilea tur al alegerilor municipale de anul trecut, organizate imediat după primul lockdown anti-Covid, prezența a fost de aproximativ 41%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie