Premierul Indiei a cerut suport pentru o lege care garantează mai multe locuri pentru femei în legislativ. Proiectul este din 1996

Data publicării:
Narendra Modi
"Lumea înțelege că doar a vorbi despre a da putere femeilor în funcții de politice sau de conducere nu este suficient.", a spus premierul Indiei, Narendra Modi. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul indian, prin premierul Narendra Modi, a reintrodus la vot un proiect de lege istoric, care garantează o treime din locurile femeilor în camera inferioară a parlamentului și în adunările de stat. Proiectul, care așteaptă votul politicienilor din 1996, a fost discutat în prima sesiune a legislativului ce a avut loc în noua clădire a Parlamentului, transmite BBC.

Proiectul de lege, propus pentru prima dată în 1996, a stat „la sertar” zeci de ani pe fondul opoziției unor partide politice. Readucerea acestuia în prim plan vine cu câteva luni înainte de alegerile generale din mai 2024.

Proiectul fost reintrodus de ministrul justiției, Arjun Ram Meghwal, marți, când parlamentarii s-au întâlnit pentru prima sesiune ce a avut loc în noua clădire a parlamentului țării.

Proiectul este încă departe de a deveni lege și ar necesita aprobarea ambelor camere ale parlamentului și semnătura președintelui indian.

În discursul său de deschidere, ce a avut loc în noua clădire a parlamentului, premierul Narendra Modi a lăudat propunerea de lege și a spus că este un moment special pentru țară.

"Lumea înțelege că doar a vorbi despre a da putere femeilor în funcții de politice sau de conducere nu este suficient. Acest proiect este un pas pozitiv făcut pe acest front", a spus el parlamentarilor în timp ce făcea apel ca aceștia să susțină proiectul de lege.

De asemenea, premierul a atacat opoziția spunând că guvernele anterioare nu au reușit să voteze proiectul de lege când erau la putere.

"Au existat discuții despre reticența în ceea ce privește femeile, de ani de zile. Putem spune cu mândrie că acum am scris istoria", a spus el.

Modi inaugurase noua clădire a parlamentului în luna mai, dar până acum nu s-au desfășurat întâlniri acolo. El a convocat o sesiune specială de cinci zile, care a început luni, dar ședința din prima zi a avut loc în vechea clădire a Parlamentului.
Marți dimineață, parlamentarii din ambele camere s-au reunit pentru o ședință foto la vechea clădire, urmată de un eveniment în Sala Centrală, apoi s-au mutat în noua clădire, după ce biroul camerei inferioare a parlamentului a desemnat-o oficial drept Casa Parlamentului Indiei.

Procedura se desfășoară pe fondul criticilor liderilor opoziției care susțin că guvernul nu a dezvăluit toate propunerile care ar putea apărea în cursul săptămânii.

Potrivit guvernului, opt proiecte de lege au fost listate pentru a fi discutate în timpul sesiunii, dar această ordine de zi ar putea fi modificată sau extinsă în cursul săptămânii.

Noua clădire a parlamentului face parte din proiectul ambițios „Central Vista” al guvernului din Delhi, pentru a înlocui clădirile guvernamentale din epoca colonială britanică.

NEW DELHI, INDIA - SEPTEMBER 17: The new Parliament building on the eve of a special session on September 17, 2023 in Ne
Noua clădire a Parlamentului Indiei / Sursa foto: Profimedia Images

Construită în fața vechiului parlament, noua clădire cu patru etaje, cu un cost estimat de 9,7 miliarde de rupii (117 milioane dolari), este mult mai mare și are capacitatea de a găzdui 1.272 de deputați.
Sala Lok Sabha, care va găzdui camera inferioară a Parlamentului, este proiectată după asemănarea unui păun, pasărea națională a Indiei. Sala Rajya Sabha, care va găzdui camera superioară, este proiectată ca un lotus, floarea națională a Indiei și, de asemenea, simbolul electoral al partidului Bharatiya Janata al premierului Modi.

Actuala clădire a Parlamentului va fi transformată în muzeu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri