Premierul Yair Lapid: Închiderea Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar fi un „eveniment grav”

Data publicării:
Israeli Prime Minister Yair Lapid portret cu sategul in spate
Yair Lapid, prim-ministrul Israelului. Foto: Profimedia

Premierul israelian Yair Lapid a subliniat duminică, într-un comunicat, că eventuala închidere a Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar fi un „eveniment grav”, care ar putea afecta relaţiile dintre Israel şi Rusia. La începutul lunii, guvernul rus a impus Agenției Evreiești pentru Israel, principala organizație care facilitează migrația diasporei evreiești spre Israel, să-și înceteze toate operațiunile pe teritoriul Rusiei.

Dorinţa Moscovei de a închide această agenţie para-guvernamentală însărcinată cu imigraţia evreiască în Israel, invocând încălcări ale legii, a fost denunţată ferm de Israel, care o consideră o măsură punitivă ca reacţie la poziţiile noului guvern al statului evreu împotriva ofensivei ruse din Ucraina.

Oficialii ruşi îşi justifică decizia de a închide Agenţia Evreiască prin „respectarea legislaţiei ruse”.

Promiţând „să acţioneze pe cale diplomatică” pentru a permite organizaţiei să îşi continue activitatea, Lapid a anunţat duminică trimiterea unei delegaţii israeliene „imediat ce va fi primită aprobarea din partea Rusia pentru discuţii”, scrie Agerpres, care preia AFP.

Aceasta va pune „totul în aplicare” pentru ca dialogul pe subiect să continue, a precizat Lapid, adăugând că „relaţiile cu Rusia sunt importante pentru Israel”.

La începutul lunii iulie, guvernul rus a impus Agenției Evreiești pentru Israel, principala organizație care facilitează migrația diasporei evreiești spre Israel, să-și înceteze toate operațiunile pe teritoriul Rusiei. Ordinul a fost transmis printr-o scrisoare primită de organizație de la guvernul rus.

Oficiali din Agenția Evreiască au confirmat că scrisoarea a fost primită, dar nu au comentat cu privire la răspunsul pe care-l vor da autorităților de la Kremlin.

„Ca parte a activității Agenției Evreiești în Rusia, ni se cere din partea autorităților, ocazional, să facem diferite ajustări. Contactul cu autoritățile are loc continuu, în scopul de a ne continua activitățile în acord cu regulile stabilite de organele competente. Chiar și acum are loc un astfel de dialog”, au transmis oficiali ai Agenției Evreiești.

Creată în 1929, Agenţia Evreiască se ocupă în special de organizarea emigraţiei spre Israel a persoanelor de origine evreiască.

După invazia rusă din Ucraina în februarie, Israelul a adoptat mai întâi o poziţie prudentă, iar premierul de atunci, Naftali Bennett, a evidenţiat legăturile privilegiate cu cele două ţări. Yair Lapid, pe atunci şeful diplomaţiei, a condamnat în schimb ferm „încălcarea gravă a ordinii internaţionale”.

„Este clar pentru toate persoanele implicate în relaţiile israeliano-ruse că decizia (privind Agenţia Evreiască) este politică, din cauza poziţiei Israelului şi a lui Lapid asupra războiului din Ucraina”, a scris cotidianul Yediot Aharonoth.

De la preluarea funcţiei de prim-ministru, Yair Lapid a reluat criticile la adresa Rusiei, rămânând în acelaşi timp prudent pentru a menţine legăturile cu Moscova, considerate cruciale pentru a păstra capacitatea Israelului de a desfăşura atacuri aeriene în Siria, unde Moscova este prezentă şi susţine regimul. Israelul a ţintit în Siria în special grupuri apropiate de Iran, principalul său inamic.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri