Putin lansează ofensiva de vară pentru a îngenunchea Ucraina cu orice preț (The Economist)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin își pune o pereche de căști pe urechi
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

După săptămâni de negocieri neclare pentru încetarea focului, la îndemnul președintelui american Donald Trump semi-implicat, războiul dintre Rusia și Ucraina se intensifică, cu mize din ce în ce mai mari. În ultimele două săptămâni, au avut loc atacuri cu rachete rusești fără precedent asupra orașelor ucrainene și raiduri spectaculoase cu drone ucrainene asupra forțelor strategice de bombardiere ale Rusiei, adânc în interiorul granițelor sale. Dar toate acestea sunt doar un preludiu al evenimentului principal: o ofensivă de vară la scară largă a Rusiei, care are ca scop să zdrobească moralul ucrainean și să-i ofere președintelui Vladimir Putin o victorie simbolică cu orice preț, scrie The Economist.

Multe orașe și soldați ucraineni se pregătesc pentru o confruntare finală. Moscova pariază pe epuizare. Kostiantînivka se află în pragul războiului din 2014. Acum, soarta orașului din est, pe care Rusia l-a identificat drept centrul logistic al forțelor ucrainene din regiunea Donbas și poarta de acces către ultimele bastioane din zonă, este pecetluită. Până la 25 de bombe ghidate cad în fiecare zi. Cei 8.500 de civili rămași părăsesc orașul în fiecare zi, înainte de ora 15:00, când începe starea de asediu. Trupele ruse pun presiune din sud, est și vest.

Tactica rușilor: moarte, distrugere, repetare

Dmitri Kirdaiapkin, șeful poliției, numește morbid asaltul care se apropie „arc de dragoste rusească”. El cunoaște bine tactica rusă: moarte, distrugere, repetare. A văzut-o în 2014, când era ofițer în Horlivka, un oraș care a fost teatru de luptă într-un război inițial negat, și apoi în timpul asediului Mariupolului în 2022. Astăzi, ofițerii și paramedicii săi din Kostiantînivka lucrează din subsoluri și aleargă pe străzi urmăriți de drone, în dube cu gratii care seamănă cu grătare uriașe.

Serviciile secrete ucrainene consideră că Kostiantînivka și Pokrovsk, localitatea învecinată, vor fi centrul campaniei rusești din această vară. Există îngrijorări și în privința provinciei Sumî, din nord-estul țării. Rusia a concentrat 50.000 de soldați în această zonă și avansează încet spre capitala provinciei, repetând operațiunea transfrontalieră desfășurată de Ucraina anul trecut.

Rusia câștigă teren

Pentru prima dată de la începutul războiului, Rusia câștigă aproape la fel de mult teren în nord ca și în principalul teatru de operațiuni din Donbas, în mare parte deoarece fortificațiile, nepotrivite pentru războiul cu drone, nu îi pun mari probleme. Orașele și satele de frontieră au fost evacuate, localnicii raportând roiuri de drone ieftine care adesea explodează în aer. Surse militare spun că se așteaptă în continuare ca, odată ce Rusia va stabili o așa-numită zonă tampon, să-și mute atenția către fronturile din Donbas și Zaporijia, din sud, continuând războiul de uzură care a transformat regiunea într-un pustiu plin de cratere.

Fronturile nu s-au schimbat în favoarea Rusiei într-un mod strategic semnificativ de trei ani. Însă surse ucrainene susțin că ofițerii ruși capturați le-au spus că campania de vară este prezentată ca „ultima ofensivă” pentru a zdrobi moralul Ucrainei.

Rusia recrutează în mod constant cu 10.000-15.000 de oameni mai mult pe lună decât Ucraina, oferind bonusuri mari la înrolare, în loc să se bazeze pe recrutarea obligatorie, care se dovedește a fi atât de controversată în Ucraina.

Unii ucraineni sunt sceptici că Rusia va reuși vreodată să străpungă liniile inamice. Natura luptelor – în grupuri mici, fără vehicule, pentru a reduce riscul atacurilor cu drone – înseamnă că progresul rușilor nu este niciodată rapid, iar pierderile sunt mari. Invadatorul nu a reușit încă să demonstreze că poate străpunge liniile de apărare și apoi să exploateze breșa prin avansuri rapide sau semnificative.

Maratonul dronelor

Un element cheie al rezistenței Ucrainei a fost avantajul inițial în războiul cu drone, dar acest avantaj se erodează acum. Eduard, un ofițer din brigada 93, spune că Rusia a preluat chiar conducerea în ceea ce el numește „maratonul dronelor de pe linia frontului”. O nouă unitate rusă numită Rubikon provoacă probleme deosebite în jurul secțiunilor Kostiantînivka-Pokrovsk, întrerupând liniile de aprovizionare ucrainene până la 40 km în spate. Văzută pentru prima dată în apropiere de Kursk în 2024, Rubikon raportează direct Ministerului Apărării și este considerată bine dotată și bine organizată.

Cooperarea tot mai strânsă cu China a devenit evidentă și pentru cei care luptă pe front, în special în ceea ce privește dronele de recunoaștere, ochii câmpului de luptă. China refuză să le vândă Ucrainei, în timp ce, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, facilitează producția de drone în Rusia. Nu este însă un trafic unilateral. Ucraina a lovit recent un tanc ascuns într-un hangar la 42 km distanță. Dar cea mai nouă generație de drone rezistente la bruiaj zboară adesea atât de sus încât pot fi neutralizate doar de sisteme sol-aer cu rază scurtă de acțiune, precum cele americane Hawks și cele sovietice Buks, iar Ucraina are o penurie acută de astfel de sisteme.

Rezultatul probabil al ofensivei rusești din vară rămâne incomod: nici o victorie sau înfrângere clară, dar cu Putin capabil să indice unele schimbări pe hartă care ar putea fi suficiente pentru a-l încuraja să continue lupta. Odată ce luptele se vor stabiliza după încheierea ofensivei de vară, s-ar putea deschide din nou o fereastră pentru diplomație. Dar s-ar putea și să nu se întâmple acest lucru. Problema cu rușii este că sunt capabili să absoarbă pierderile, scrie The Economist.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul lucru pe care un vlogger american l-a urât în România. I-a sfătuit pe toți urmăritorii să evite asta...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Cu ce pensie rămâi după plata CASS și a impozitului? Pierzi 190 lei la o pensie de 4.000 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...