Războiul sângeros din Afganistan face o pauză. SUA anunţă că ar putea să obţină un acord de pace cu talibanii

Data actualizării: Data publicării:
militari afganistan
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

O „reducere a violenţelor” pe o perioadă de şapte zile a fost negociată între Statele Unite şi talibanii din Afganistan, iar ea va începe sâmbătă, transmit oficialii afgani citaţi de BBC.

Armistiţiul parţial va intra în vigoare la miezul nopţii, ora locală, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Afganistanului. Dacă această încercare va avea succes, cele două părţi vor semna apoi prima fază a unui acord menit să încheie conflictul care durează deja de două decenii.

Acordul vine după mai mult de un an de negocieri dintre americani şi reprezentanţii talibanilor. Guvernul afgan, aflat în prezent în mijlocul unei dispute legate de alegerile prezidenţiale, nu a luat parte la negocieri.

Vineri, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a scris pe Twitter că armistiţiul temporar reprezintă „un pas important în lungul drum spre pace”. Pompeo a făcut un apel la afgani să „profite de această oportunitate”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform termenilor armistiţiului parţial, nu vor avea loc ofensive majore şi nici operaţiuni la scară largă împotriva talibanilor, afganilor sau forţelor internaţionale. Un oficial al talibanilor a confirmat că aranjamentul va lua efect la miezul nopţii, între vineri şi sâmbătă.

Corespondentul BBC în Afganista, Secunder Kermani, spune că acest armistiţiu reprezintă o oportunitate pentru conducerea talibană de a arăta că îşi pot controla luptătorii din teritoriu. Ar putea, de asemenea, să pregătească terenul pentru discuţii între negociatorii talibanilor şi politicienii afgani.

Preşedintele Statele Unite, Donald Trump, care şi-a luat angajamentul în timpul campaniei electorale din 2016 să încheie războiul din Afganistan, susţine retragerea trupelor americane din această ţară.

În decembrie 2018, talibanii au anunţat că se vor întâlni cu oficiali americani pentru a negocia o posibilă soluţie de pace. Ei au refuzat, însă, să înceapă tratative cu guvernul afgan, despre care spun că este o „marionetă” a americanilor.

După nouă runde de discuţii între americani şi talibani în Qatar, cele două părţi păreau că se apropie de un acord. Negociatorul principal al Washingtonului a anunţat, în septembrie, că Statele Unite vor retrage 5400 de militari din Afganistan pe o perioadă de 20 de săptămâni ca parte unui acord agreat „din principiu”, cu talibanii.

Câteva zile mai târziu, însă, Trump a anunţat că nu mai negociază nimic după ce talibanii au recunoscut că au ucis un militar american.

Au crezut că pot omorî oameni pentru a se pune într-o poziţie de negociere un pic mai bun”, a spus preşedintele în faţa reporterilor, calificând atacul talibanilor drept „o mare greşeală”. În lunile care au urmat prăbuşirii încercărilor de a ajunge la un acord, nu a avut loc nicio încetinire a luptelor. Talibanii spun că americanii „pierd cel mai multdin anularea negocierilor.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Dakota Johnson și Pedro Pascal, sărut pasional pe străzile din New York. Imaginile au fost surprinse în...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, despre cum s-a schimbat în bine viața ei de când a anunțat boala actorului: "O...