Video Reacția ambasadorului rus la Chișinău, chemat la sediul MAE să vadă dronele căzute ieri noapte

Data actualizării: Data publicării:
ambasador rus Moldova

Fragmente de drone, cu inscripția „Geran-2”, i-au fost prezentate ambasadorului agreat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, de către autoritățile Republicii Moldova, drept dovadă a implicării Rusiei în atacurile recente asupra teritoriului național.

Ozerov consideră, însă, că aceste dovezi sunt insuficiente, și cere „cercetări suplimentare”.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat un video care surprinde reacția lui Oleg Ozerov atunci când intră în sala în care erau expuse fragmentele de drone rusești, scrie Agora.md.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„De unde știți că au fost rusești?”

Dronele au fost recuperate de autoritățile R. Moldova după ce au căzut, în noaptea de 12 spre 13 februarie, în apropierea localităților Ciumai și Ceadîr-Lunga, în sudul Moldovei.

Totuși, chiar și după prezentarea acestor dovezi, ambasadorul rus nu a recunoscut că aparatele de zbor ar aparține Rusiei și a cerut confirmări suplimentare pentru implicarea țării sale în incidentul din sudul țării.

„De unde știți că au fost rusești?”, a întrebat diplomatul jurnaliștii, după ce a fost convocat de autoritățile R. Moldova pentru a i se cere explicații legate de incident, dar și pentru a i se înmâna o notă de protest.

„Din păcate, există și incidente întâmplătoare... Dar noi nu excludem nicio variantă, ar putea fi și o provocare din partea unei părți terțe, nu a R. Moldova. De unde știți că dronele căzute erau rusești?”

Protest ferm

De cealaltă parte, autoritățile de la Chișinău afirmă că fragmentele dronelor căzute sunt dovezi concrete ale încălcării suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării noastre și le cere autorităților ruse „să înceteze imediat aceste incursiuni”.

În cadrul întrevederii, partea moldovenească a exprimat protestul ferm față de aceste încălcări inacceptabile, subliniind că astfel de incidente reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale și a cetățenilor Republicii Moldova.

Diplomatului rus i-a fost comunicat că asemenea acțiuni constituie o încălcare a suveranității naționale și este un alt gest neprietenos din partea Federației Ruse.

Citește și

Două drone rusești, căzute în R. Moldova, după un atac masiv asupra Ucrainei. Maia Sandu: „Este grav”

Ce sunt dronele Geran - 2

Acest tip de aparate de zbor fără pilot reprezintă o variantă a dronelor iraniene Shahed-136 și sunt denumite Geran-2 în Federația Rusă. Conform surselor internaționale, au o greutate de aproximativ 200 kg, o rază de acțiune de până la 2.500 km și sunt folosite în misiuni de atac kamikaze.

Ele sunt folosite pe scară largă de către Rusia în războiul din Ucraina

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri