Marea Britanie vrea să interzică vânzarea țigărilor către orice persoană născută după 2009

Data actualizării: Data publicării:
Regatul Unit dezbate o lege antifumat pentru a face o generație fără tutun
Proiectul se află în dezbatere în parlamentul britanic. Foto: Shutterstock

Parlamentul britanic a început marţi, 16 aprilie, dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea de ţigări oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009, pentru a crea astfel prima generaţie fără tutun, informează Agerpres, conform AFP. 

Obiectivul textului este de a face progresiv Regatul Unit un stat fără tutun. Astfel, dacă proiectul de lege va fi votat, un tânăr care are astăzi mai puţin de 15 ani nu îşi va mai putea cumpăra niciodată legal o ţigară pe teritoriul acestei ţări.

Ministrul sănătăţii Victoria Atkins, citată într-un comunicat, declară că: „Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului, care, în pofida progreselor semnificative, rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit”.

În Regatul Unit, vârsta legală pentru achiziţia de ţigări este în prezent de 18 ani, iar tabagismul este responsabil pentru circa 80.000 de decese pe an, potrivit guvernului. Acesta costă serviciul de sănătate public, respectiv NHS, şi economia britanică, circa 17 miliarde de lire sterline pe an (19,9 miliarde de euro). 

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic  a anunțat acest proiect în octombrie, în timpul congresului Partidului Conservator. Mai mulți parlamentari din acest partid au anunţat la scurt timp că vor vota împotriva acestui text, calificat drept „anticonservator” de Liz Truss, efemera şefă a guvernului britanic, înainte de Rishi Sunak.

Boris Johnson, fostul premier al Regatului Unit a criticat, de asemenea, proiectul, spunând că este „pur şi simplu o nebunie” pentru partidul lui Winston Churchill să vrea să interzică „trabucurile” deoarece Churchill era mare amator de trabucuri.

Cu toate acestea, Rishi Sunak ar putea conta pe sprijinul Partidului Laburist pentru a face să fie votat acest text, însă opoziţia multora dintre parlamentarii majorităţii sale riscă să-i slăbească şi mai mult autoritatea. Mai mulți medici au îndemnat parlamentarii să voteze în favoarea acestui proiect.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri