Galerie Foto Regina Margrethe a Danemarcei a mers ultima oară cu caleașca înainte de a abdica. Oamenii s-au adunat să o salute în ciuda gerului

Data actualizării: Data publicării:
Regina Margrethe a Danemarcei a mers ultima oară cu caleașca înainte de a abdica
Regina Margrethe a Danemarcei a mers ultima oară cu caleașca înainte de a abdica. FOTO: Profimedia Images

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a mers pentru ultima dată în calitate de monarh în funcţie cu caleaşca trasă de cai, de la reşedinţa sa la Palatul Christiansborg din Copenhaga.

Televiziunea daneză a transmis joi dimineaţă imagini cu mulţimea adunată, în ciuda vremii extrem de reci, pentru a-i face cu mâna reginei, în vârstă de 83 de ani, în timp ce aceasta se deplasa în caleaşca sa aurită spre o recepţie anuală de Anul Nou cu aproximativ 1.000 de invitaţi. Trăsura a fost construită în 1840 pentru regele Christian al VIII-lea de către constructorul Henry Fife şi este acoperită cu foiţă de aur de 24 de karate.

Călătoria cu caleaşca a suveranei de la Palatul Amalienborg, reşedinţa sa, la Palatul Christiansborg, unde se află sediul guvernului danez, este una tradiţională.

Cu toate acestea, în 2025, nu Margrethe, ci fiul său, Frederik, va fi cel care va călători în caleaşcă - dacă acesta va continua tradiţia.

Regina Margrethe a Danemarcei a mers ultima oară cu caleașca înainte de a abdica. FOTO: Profimedia Images
Regina Margrethe a Danemarcei a mers ultima oară cu caleașca înainte de a abdica. FOTO: Profimedia Images

Duminică, în discursul său tradiţional de Anul Nou, Margrethe a II-a i-a luat prin surprindere pe danezi, anunţând că va abdica în 14 ianuarie, după 52 de ani de domnie, invocând ca motiv principal o intervenţie chirurgicală la spate

"Intervenţia chirurgicală aduce în mod firesc gânduri despre viitor, şi anume dacă a sosit momentul de a lăsa responsabilitatea următoarei generaţii", prin urmare "am decis că acum este momentul potrivit", a explicat regina în discursul ei de duminică.

Prinţul moştenitor, în vârstă de 55 de ani, va urca pe tron ca regele Frederik al X-lea la 14 ianuarie.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri