Republica Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la UE

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu și Ursula von der Leyen la summitul Parteneriatului Estic
Republica Moldova, Ucraina și Georgia au făcut front comun la Bruxelles pentru a milita pentru aderarea la UE. În același timp, Europa e cu ochii pe granița de est a Ucrainei, acolo unde Rusia și-a trimis zeci de mii de trupe. Foto: Profimedia Images

Liderii Ucrainei, Georgiei și Moldovei au făcut lobby la Uniunea Europeană, în cadrul summitului „Parteneriatului Estic”, pentru a li se permite să înceapă negocierile de a adera la UE, informează Reuters.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea participării la summit, că va milita pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și ca va cere ca UE să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii UE.

Așteptările sunt, totuși, limitate pentru moment: cel mai probabil, vor obține noi asigurări de sprijin împotriva unei posibile invazii rusești.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia summitului de la Bruxelles pentru a încerca să găsească o soluție pentru conflictul din estul Ucrainei.

Scholz a accentuat faptul că Rusia riscă și mai multe sancțiuni impuse de UE dacă invadează Ucraina.

„Orice încălcare a integrității teritoriale (a Ucrainei) va atrage un preț aspru și vom vorbi toți ca unul, aici, cu partenerii noștri europeni și aliații transatlantici”, a spus Scholz la Berlin, înainte de a participa la primul său summit în calitate de cancelar.

Scholz a adăugat, însă, că se dorește în continuare un „dialog constructiv” cu Rusia. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus marți că le-a transmis rușilor că este alegerea moldovenilor să se alăture Uniunii Europene.

Summitul Parteneriatului Estic are loc în același timp în care mai mult de 100.000 de soldați ruși s-au strâns la granița cu Ucraina

Ministrul de Externe al Rusiei a îndemnat Occidentul și Ucraina printr-un mesaj pe Twitter să implementeze acordurile din 2014 și 2015, care cuprindeau schimburi de prizonieri, ajutoare materiale și retragerea trupelor de pe linia frontului.

Ucraina este, în acest moment, principalul subiect de dispută dintre Rusia și Occident. SUA spune că Rusia a adunat mai bine de 100.000 de trupe la granița cu Ucraina, care ar putea fi pregătiți să invadeze. Moscova spune că acțiunile sunt exclusiv defensive.

Summitul „Parteneriatul Estic” de la Bruxelles, care ține doar o zi, subliniază succesul parțial pe care UE l-a obținut în relația sa cu grupul celor șase republici ex-sovietice invitate. Rusia consideră că toate cele șase se află în curtea sa, acolo unde are cele mai mari interese de securitate.

Din cele șase țări, Georgia, Moldova și Ucraina au dispute teritoriale cu Moscova. Liderii Armeniei și Azerbaijanului participă și ei la summit, însă nu caută să devină membri UE. Belarusul lui Alexander Lukashenko, care a fost lovit de sancțiuni din cauza abuzurilor legate de drepturile omului, a refuzat să participe.

„Obiectivul nostru este aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Zelenski după întâlnirea cu președintele summitului european, Charles Michel. În documente obținute de Reuters, se arată că la finalul evenimentului, UE „va recunoaște aspriațiile europene” ale celor cinci state care participă la summit.

Fiica lui Alexei Navalni: Rusia va fi cândva parte din Uniunea Europeană 

În cadrul inițiativei Parteneriatului Estic, UE oferă bani, asistență tehnică și comerț liber, dar nu și aderare. Dar, a face parte din UE rămâne un obiectiv atât de atractiv încât, potrivit fiicei lui Alexei Navalni - unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului, care rămâne în închisoare - chiar și Rusia o să devină la un moment dat membru UE.

„Rusia este parte din Europa și ne străduim să devenim parte din UE”, a declarat Daria Navalnaia la Strasbourg, unde a acceptat în numele tatălui ei, din partea Parlamentului European, premiul Sakharov pentru apărarea drepturilor omului.

Într-o declarație rostită în sediul NATO, prim-ministrul georgian a îndemnat Occidentul să permită țării sale să adere la alianța nord-atlantică, un obiectiv dorit și de Ucraina.

„Fiecare stat are dreptul suveran de a își alege propria politică externă”, le-a spus liderul georgian reporterilor, făcând referire la eforturile Rusiei de a sabota intențiile occidentale ale țărilor din sfera sa de influență.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie