Rusia acuză Ucraina că a deschis un „al doilea front” în Africa, după pierderile grele suferite de mercenarii Wagner în Mali

Data publicării:
Wagner private military company troops in Africa
Mercenari Wagner în Mali. Foto: Profimedia Images

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a deschis un „al doilea front” în Africa sprijinind „grupări teroriste”, la câteva zile după ce mercenari ruşi din grupul Wagner şi armata maliană au suferit pierderi grele în confruntări cu rebeli în nordul Mali, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui (Volodimir) Zelenski a decis să deschidă un 'al doilea front' în Africa şi să sprijine grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

Comentariile sale survin la peste o săptămână după un atac în Mali în care zeci de combatanţi ai grupului Wagner şi soldaţi malieni au fost ucişi, după cum au anunţat rebelii.

Analiştii sunt de acord că aceasta este cea mai grea înfrângere suferită de grupul Wagner în Africa într-o singură bătălie.

După aceste evenimente de o amploare fără precedent, un responsabil al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Andrii Iusov, a lăsat să se înţeleagă că Kievul ar fi furnizat informaţii rebelilor pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura atacul.

Aceste remarci au provocat furia autorităţilor din Mali, care l-au acuzat pe Iusov că astfel a "recunoscut implicarea Ucrainei în atacul laş, perfit şi barbar", reproşând Kievului că "susţine terorismul internaţional".

În acest context, Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Kievul, urmată marţi de Niger, o altă ţară care s-a apropiat de Rusia după venirea la putere a unor regimuri militare ostile ţărilor occidentale.

Kievul a regretat decizia „pripită” a Bamako, reiterându-şi "ataşamentul necondiţionat faţă de normele dreptului internaţional" şi "respingând ferm acuzaţiile formulate de guvernul de tranziţie din Mali".

În 2022, junta din Mali a rupt alianţa sa de lungă durată cu Franţa şi partenerii săi europeni pentru a apela la Rusia pentru sprijin militar şi politic. Pe fondul invaziei sale în Ucraina, lansată în februarie 2022, Rusia şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa pentru a concura cu Occidentul în ţări care au fost în mod tradiţional aliaţii acestuia.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan şi partenera sa, surprinşi împreună la ceas de seară! Ce făceau fără să ştie că sunt văzuţi...
Digi FM
Jannik Sinner i-a cunoscut pe prințul George și prințesa Charlotte: "I-am întrebat dacă joacă tenis și ce...
Pro FM
„Femeia care-și cântă și dansează viața!”. Jennifer Lopez, electrizantă într-un body sclipitor și cizme...
Film Now
Ana de Armas, întrebată dacă își dorește copii: „Iubirea e imprevizibilă, viața nu e un film!” S-a spus că...
Adevarul
„Monstrul marin” al Chinei. Întoarcerea unei tehnologii fantomă din Războiul Rece
Newsweek
Nicușor Dan: Magistrațiii au pensii speciale mai mari decât au avut salariul. Ce decizie a luat?
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au depășit 100 de milioane de dolari...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu