Rusia amenință „ultima fortăreață” din Donețk a ucrainenilor. Orașele pe care Putin le va pune la pământ dacă rușii cuceresc Ceasiv Iar

Data publicării:
soldat ucrainean în timpul unui exercițiu militar
Dacă Rusia reușește să cucerească Ceasiv Iar, va putea lansa ofensiva asupra ultimelor orașe importante din Donețk care încă se află sub controlul ucrainenilor. Foto: Profimedia Images

O victorie a Rusiei în Ceasiv Iar, o localitate din estul Ucrainei controlată de trupele Kievului și ținta principală a ofensivei ruse în acest moment, ar pune în pericol securitatea ultimelor orașe importante din Donețk apărate încă de armata ucraineană, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt citat de Politico.

„Dacă ocupanții ruși reușesc să cucerească acest oraș, ei vor avea ocazia să lanseze o ofensivă asupra [orașelor] Konstantinivka, Drujkivka, Kramatorsk și Sloviansk”, a spus locotenent-colonelul Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Aceste orașe reprezintă ultima fortăreață a regiunii Donețk care se află sub controlul Ucrainei”, a adăugat Voloșin.

Ceasiv Iar este un oraș important din punct de vedere strategic, aflat la 10 kilometri de Bahmut. Are o poziție avantajoasă, fiind construit pe o colină, ceea ce le oferă apărătorilor ucraineni capacitatea de a controla mai ușor zonele din jurul orașului, care sunt tot mai amenințate de avansul trupelor ruse.

„Aceasta este înălțimea dominantă din regiune, iar controlul asupra ei le-ar oferi invadatorilor ruși, dacă reușesc să îl obțină, șansa să simplifice semnificativ avansul în direcția Konstantinivka și în direcția Sloviansk și Kramatorsk”, a explicat Voloșin.

soldat-ucrainean-pușcă
Trupele ucrainene s-au baricadat în oraș pentru a face față atacurilor zilnice ale inamicului în direcția Ceasiv Iar. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a ordonat ca Ceasiv Iar să fie cucerit până pe data de 9 mai – ziua în care Rusia sărbătorește victoria Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial și o sărbătoare sfântă pentru propaganda militară a Rusiei, care are nevoie disperată de o victorie mare pe câmpul de luptă, potrivit lui Voloșin.

Bloggeri militari ruși au confirmat faptul că Ceasiv Iar este un obiectiv important în procesul de a ocupa întreaga regiune Donețk și de a îndeplini unul dintre multele ținte ale „operațiunii speciale” lansate de Putin.

Trupele ucrainene s-au baricadat în oraș pentru a face față atacurilor zilnice ale inamicului, a transmis duminică Oleksander Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene.

Rușii s-au folosit de avantajul numeric pe care îl dețin pentru a organiza atacuri în grupuri mici, sprijinite de artilerie și aviație, punând mai întâi la pământ toate clădirile și infrastructura critică din calea lor și trimițând apoi trupele pentru a lua cu asalt pozițiile fortificate ale ucrainenilor.

blindat-ucraina-donețk
Putin a ordonat ca Ceasiv Iar să fie cucerit înainte de 9 mai. Foto: Profimedia Images

De curând, Rusia a trimis trupe din zona Lîman în Ceasiv Iar pentru a susține ofensiva. Trupele ruse susțin că se află la doar 500 de metri de Ceasiv Iar, însă Voloșin a spus că orașul și zonele limitrofe se află sub controlul Kievului.

Pentru a preveni pierderea orașului, comandantul ucrainean a întărit brigăzile care luptă în apropiere de Ceasiv Iar cu muniție, drone și echipament de război electronic. În același timp, Sîrski a spus că este nevoie și de o victorie de moral pentru armata ucraineană.

Voloșin a spus că, în ciuda atacurilor constante, este puțin probabil ca rușii să își îndeplinească obiectivul, dar și că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, avioane F-16 și alte arme din Occident pentru a putea schimba situația din jurul orașelor Bahmut și Avdiivka, acolo unde rușii au profitat de lipsa de muniție a Kievului și superioritatea în aer pe care o are Moscova.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri