Papa Francisc a înfuriat Rusia. Zaharova: Aceasta nu mai este rusofobie, este o deviație la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc a declarat vineri că nu se întrezăreşte o încheiere a războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a stârnit furie în Rusia după un interviu în care a sugerat că membrii ceceni și buriați ai forțelor lor armate au arătat mai multă cruzime în Ucraina decât soldații etnicii ruși, relatează The Guardian.

Într-un interviu pentru revista catolică America, publicat luni, Papa a spus că soldații din Buriatia, unde budismul este religie majoritară, și din republica Cecenia, cu majoritate musulmană, au fost „cei mai cruzi” luptători din Ucraina.

„În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe”, a spus el, în contextul în care Rusia s-a bazat în în mare măsură pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

Grupurile pentru drepturile omului și organizațiile media independente au strâns dovezi copleșitoare ale crimelor de război comise de forțele rusești, dar nu există date care sugerează că soldații minorităților naționale care luptă în Ucraina s-au comportat mai rău decât etnicii ruși.

Comentariile Papei au fost condamnate rapid de oficialii ruși, luni seara.

„Aceasta nu mai este rusofobie, este o deviație la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram. „Suntem o singură familie, cu buriați, ceceni și alți reprezentanți ai țării noastre multietnice și multiconfesionale”, a adăugat aceasta.

Mi-am exprimat indignarea după aceste insinuări şi am subliniat că nimic nu poate zdruncina coeziunea şi unitatea poporului multinaţional rus”, a declarat și ambasadorul rus pe lângă Sfântul Scaun, Aleksandr Avdeev.

Alexandra Garmazhapova, fondatoarea organizației anti-război Buriatia Liberă, a calificat comentariile „de neiertat și rasiste”. „Am fost extrem de dezamăgită să citesc aceste declarații rasiste, de neiertat”, a spus aceasta.

„Rusia duce un război imperial început și condus de Vladimir Putin, care nu este membru al unei minorități etnice. Papa ar trebui să-l condamne personal, dar a decis să îl ocolească pe președintele rus. Să nu uităm că Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre cei mai mari susținători ai războiului”, a adăugat Garmazhapova, referindu-se la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

Garmazhapova s-a referit, de asemenea, la o investigație ucraineană care a identificat un grup de militari de etnie rusă ca fiind principalii suspecți în uciderea civililor din Bucha, primăvara trecută.

„Aceste comentarii sunt greșite din mai multe puncte de vedere”, a subliniat ea.

Nu este prima dată când Papa stârnește controverse cu opiniile sale care privesc la Ucraina. De la începutul invaziei Rusiei în februarie, Kievul l-a criticat în repetate rânduri pe șeful bisericii catolice, pentru că nu a condamnat în mod adecvat Kremlinul pentru rolul său în conflict.

Papa Francisc a mai spus anterior, că invazia Ucrainei de către Moscova a fost „poate cumva provocată” de Occident, menționând o conversație avută cu un șef de stat pe care nu l-a numit, și care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod care ar putea conduce la război.

Într-o aparentă replică la acuzațiile că nu l-a criticat în mod direct pe Putin, Papa a declarat pentru revista America: „Uneori încerc să nu precizez, pentru a nu jigni, și mai degrabă să condamn în general, deși se știe bine pe cine condamn. Nu este necesar să spun cu nume și prenume”.

„De ce nu-l numesc pe Putin? Pentru că nu este necesar, este deja cunoscut lucrul ăsta. Cu toate acestea, uneori oamenii se agață de un detaliu. Toată lumea știe poziția mea, cu Putin sau fără Putin, fără a-l numi”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...