„Perla neagră” și cele 3,7 miliarde de dolari: Văduva și sora unuia dintre cei mai bogați oligarhi ruși se luptă pentru averea lui

Data actualizării: Data publicării:
Superiahtul Perla neagră care a aparținut oligarhului rus Oleg Burlakov
Superiahtul „Perla Neagră” a aparținut miliardarului rus Oleg Burlakov, magnat al petrolului și cimentului. Foto: Profimedia Images

Al doilea cel mai mare superiaht cu vele din lume, care valorează sute de milioane de dolari, un oligarh rus acuzat de fraudă care a murit de Covid după ce a supraviețuit mai multor tentative de asasinare și testamentele sale disputate fac parte dintr-o luptă acerbă de familie pentru averea de 3,7 miliarde de dolari a lui Oleg Burlakov, ce se desfășoară într-un tribunal de la Londra, informează Bloomberg.

Văduva lui Burlakov, un magnat al petrolului și cimentului, și fiicele ei încearcă să obțină 1,2 miliarde de dolari de la sora și cumnatul lui. Burlakova susține că o fraudă masivă în care au fost folosite documente falsificate și împrumuturi fictive au lăsat-o fără o bună parte din averea de 3,7 miliarde de dolari care i s-ar fi cuvenit după divorțul lor în 2018.

Burlakov a murit de Covid în 2021 la vârsta de 71 de ani. A lăsat în urma lui o serie lungă de conflicte pentru averea lui care au loc în mai multe țări și includ un caz de divorț în Monaco și un proces de stabilire a paternității în Rusia, potrivit documentelor prezentate la tribunalul de la Londra.

Detaliile care au apărut în acest caz oferă o imagine rară a felului în care persoanele foarte bogate își organizează averea și acordurile pe care le au cu alți membri ai familiei.

Burlakov avea cetățenie rusă, ucraineană și canadiană, iar o mare parte din averea sa era administrată printr-o rețea complicată de companii și trusturi, multe cu sediul în paradisuri fiscale, și portofolii gestionate de băncii elvețiene.

Printre bunurile deținute de oligarh se numără opere de artă și antichități în valoare de 100 de milioane de dolari, imobile foarte valoroase în mai multe țări printre care se numără un apartament la Monaco de 100 de milioane de dolari și superiahtul Perla Neagră de 200 de milioane de dolari.

„Perla Neagră” valorează aproximativ 200 de milioane de dolari. Foto: Profimedia Images
„Perla Neagră” valorează aproximativ 200 de milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Superiahtul de peste 100 de metri a fost pentru mai mulți ani considerat cel mai mare iaht cu vele, potrivit Boat International. Vasul beneficiază de un lift de sticlă, o piscină cu spa, un jacuzzi și o sală de cinema.

Avocatul Burlakovei susține că a avut loc o fraudă masivă împotriva familiei clientei sale. De cealaltă parte, sora și cumnatul lui Burlakov, Vera Kazakova și Nikolai Kazakov, contestă procesul și susțin că disputa ar trebui rezolvată în Panama sau Florida.

În centrul disputei se află două testamente contestate care au fost concepute în 2004 și 2019. Primul îi acorda soției Ludmila Burlakova toată averea, în timp ce potrivit celui de-al doilea testament „neoficial” scris în limba rusă, toate bunurile ar fi trebuit să aparțină Fundației Kazakov.

Al doilea testament ar fi promis și ca o parte din fonduri să fie transferat familiei femeii implicate în procesul de stabilire a paternității. Miliardarul rus petrecea mult timp cu acea femeie în Letonia, potrivit depoziției Burlakovei.

Burlakova susține că soțul ei avea o strategie de devalorizare și deturnare a dreptului la proprietate asupra companiilor care dețineau iahtul și alte bunuri, iar în 2018 a declarat că o „înțelegere orală” cu Kazakov i-a redus partea de avere care i-ar putea fi distribuită.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri