Putin a trimis Parlamentului propunerile de modificare a Constituției. Cum vrea liderul de la Moscova să își păstreze puterea după 2024

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin. Sursa: Guliver/Gettyimages

Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la Parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite agenția AFP, preluată de Agerpres.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului), propune o serie de măsuri, printre care întărirea rolului parlamentului în numirea prim-ministrului şi limitarea mandatelor prezidenţiale la două, în loc de două succesive.

O altă prevedere este înfiinţarea de către preşedinte a unui Consiliu de Stat, însărcinat cu „stabilirea principalelor orientări de politică internă şi externă ale Federaţiei Ruse”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a provocat o surpriză generală anunţând, în discursul său anual către parlament, o revizuire a Constituţiei, anunţ ce a fost urmat de demisia premierului Dmitri Medvedev şi a guvernului.

Această reformă a relansat speculaţiile cu privire la viitorul său politic după încheierea mandatului actual, în 2024, la finalul căruia, în baza prevederilor actuale, nu are dreptul de a candida pentru încă un mandat.

Reforma prezentată luni pare să excludă orice revenire a lui Putin la Kremlin după o paranteză de exercitare a altor funcţii, aşa cum s-a întâmplat între 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru după două mandate prezidenţiale succesive.

Chiar dacă Putin nu s-a referit niciodată în mod direct la viitorul său după 2024 şi nici nu a desemnat un succesor, observatorii vieţii politice din Rusia sunt de părere că actualul preşedinte va încerca să-şi păstreze influenţa.

Unii cred că Putin s-ar putea poziţiona ca arbitru suprem deasupra scenei politice, într-un post anume creat, cum este Consiliul de Stat, aşa cum a procedat Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, devenit în 2019 un fel de „părinte al naţiunii”, lăsând în locul său la preşedinţie un fidel.

„Putin vrea să fie conducătorul pe viaţă al ţării”, a acuzat luni Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, într-un articol pe reţelele sociale. „Este o uzurpare a puterii, iată ce se întâmplă, şi trebuie combătută”, a mai scris Navalnîi.

 Amendamentele propuse urmează să fie validate printr-un referendum, primul scrutin de aces fel din ultimii 25 de ani în Rusia.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locul magic la două ore de București care îți taie răsuflarea. Frumusețea acestui loc e rară
Digi FM
Claudiu Bleonț și-a umilit fiica pe scena Premiilor Gopo 2025: „Ea și-a ales țoalele, nu mi-au plăcut”. Eva...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Jennifer Garner cucerește cu imagini din trecut, în care apare cu un decolteu până la abdomen: "Arăți la fel...
Adevarul
„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani
Newsweek
Ajutor la pensie pentru 400.000 de pensionari. Se acordă între 80 lei și 2.100 lei. Cine îi primește
Digi FM
Prințul William și Kate Middleton, 14 ani de la nuntă. S-au îndrăgostit în timpul studenției, și-au făcut o...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Un „pește canibal” cu dinți ca niște colți, găsit pe o plajă din Oregon. Creatura rară a fost studiată de...
Film Now
Copiii lui Michelle Pfeiffer, exemplu de discreție și educație aleasă. Actrița a adoptat o fată cu 2 luni...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...