Rușii continuă să dea vină pe ucraineni pentru atacul ISIS din Moscova. Comisia de Investigații susține că are „dovezi”

Data publicării:
crocus city hall
Foto: Profimedia Images

Rusia susține că are „dovezi” că bărbații înarmați care au ucis peste 140 de persoane într-un atac asupra unei săli de concerte din Moscova săptămâna trecută au legături cu „naționaliștii ucraineni”, scrie SkyNews care citează presa de stat din Rusia.

Într-o declarație, Comitetul de Investigații al Rusiei susține că atacatorii au primit sume de bani și criptomonede din Ucraina. Comisia nu a prezentat așa-zisele dovezi.

„Rezultatele inițiale ale anchetei confirmă pe deplin natura planificată a acțiunilor teroriștilor, pregătirea atentă și sprijinul financiar din partea organizatorilor infracțiunii. Ca urmare a interogării teroriștilor reținuți, studierea dispozitivelor tehnice ridicate de la aceștia și analiza informațiilor despre tranzacțiile financiare, s-au obținut dovezi ale legăturii lor cu naționaliștii ucraineni”, a transmis comisia care se ocupă de ancheta atacului terorist.

Marți, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a declarat că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova.

„Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct”, a declarat Bortnikov.

Ucraina a negat categoric ca a avut vreo legatura cu atacul, cel mai mortal din Rusia din ultimii 20 de ani.  Șeful spionajul militar ucrainean, Kirilo Budanov, spune că Rusia știa din februarie de faptul că urma să aibă loc atacul terorist din Moscova, dar a refuzat să acționeze fie din cauza „rivalităților și luptelor de putere”, fie pentru că nu a putut estima amploarea atacului.

Generalul ucrainean a mai amintit și că Kremlinul a schimbat de cel puțin trei ori varianta sa față de cele întâmplate la sala de concerte Crocus din Moscova, într-o încercare de a găsi o așa-zisă „urmă ucraineană” în atacul terorist.

„Au început să apară explicații de la Patrușev și Bortnikov, care m-au acuzat pe mine personal și Ucraina. Niște prostii. Apropo, e să discutăm de această problemă dureroasă - chiar dacă e vorba de dușmani, eu nu sunt de acord cu acte teroriste împotriva civililor”, a adăugat Budanov.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri