Live Text Rusia, sub presiune în sudul Ucrainei, amenință cu o „escaladare necontrolabilă” după opt luni de război. Șoigu, la telefon cu NATO

Data actualizării: Data publicării:
un copil incearca sa se joace la un balansoar deformat de ramasitele unei explozii
O rachetă rusă a lovit duminică dimineața o zonă civilă din Mikolaiv Foto: Profimedia Images

Peste un milion de locuințe din Ucraina au rămas fără curent, în urma recentelor bombardamente rusești asupra infrastructurii energetice a țării. Concomitent, tot mai multe scene de jaf și furturi au fost raportate în ultimele zile în Herson. Conform oficialilor ucraineni, soldații ruși au început să fure mașinile civililor ucraineni, în încercarea de a fugi din oraș cu ajutorul bacurilor și barjelor care fac legătura între cele două maluri ale Niprului, în condițiile în care podul strategic Antonovski a fost grav avariat de bombardamente. Între timp, în retorica acuzațiilor reciproce apare ideea de „bombă murdară”, iar ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a luat legătura cu mai mulți omologi din NATO, după mai multe luni de tăcere.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia amenință cu „deteriorarea situației” în Ucraina

ACTUALIZARE 23:59 Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra orașului Nikolaev (Mikolaiv), aflat sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş-port cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului. Moscova avertizează că războiul se îndreaptă spre o "escaladare necontrolabilă", relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriului capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei din 24 februarie.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat "deteriorarea rapidă a situaţiei", în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, arată Ministerul rus al Apărării.

Şoigu a declarat că Ucraina este cea care ar putea provoca o escaladare a conflictului folosind o "bombă murdară", termen cu care sunt desemnați explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive. Evident, Moscova nu a furnizat probe, Kievul a respins acuzațiile, iar Washingtonul a respins retorica rusă.

Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia amenință că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.

Atac asupra civililor la Nikolaev

În cursul unui atac rusesc convenţional care a avut loc duminică, o rachetă a distrus ultimul etaj al unui imobil din Nikolaev, împrăștiind schije şi moloz asupra unei pieţe şi înspre clădirile învecinate, unde geamurile s-au spart, iar zidurile s-au fisurat. Câteva maşini au fost strivite sub dărâmături, dar fără a fi anunțat vreun deces.

Pe de altă parte, Ucraina a doborât 14 drone kamikaze trimise spre Nikolaev în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regiunii, Vitali Kim, pe Telegram.

Dronele kamikaze, concepute pentru a exploda la impact, au avariat infrastructura energetică a Ucrainei în această lună.

Guvernatorul Kim a spus că Rusia a atacat cu rachete S-300, iar una dintre ele a afectat imobilul cu cinci etaje de la Nikolaev.

O rachetă rusă a lovit duminică dimineața o zonă civilă din Mikolaiv Foto: Profimedia Images
O rachetă rusă a lovit duminică dimineața o zonă civilă din Mikolaiv Foto: Profimedia Images

În așteptarea marii bătălii pentru Herson

Trupele ruse s-au retras din unele sectoare ale frontului în ultimele săptămâni, iar autorităţile de ocupaţie evacuează civilii din teritoriul aflat sub control rusesc pe malul de est al Niprului, înaintea unei aşteptate bătălii pentru Herson, capitala regională situată pe malul de vest al fluviului. Herson este o poartă de intrare spre Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Autorităţile instalate de Rusia în Herson au declarat că un bărbat a fost ucis şi alţi trei răniţi după o explozie în oraş. Servciciile de urgenţă au spus că un dispozitiv exploziv improvizat a explodat în apropierea unei maşini în oraş.

Sunt informații, atât de partea rusă, cât și de partea ucraineană, pe care agențiile de presă internaționale nu au cum să le verifice deocamdată. 

40 la sută din infrastructura energetică ucraineană, scoasă din uz

Avansul Ucrainei în ultimele săptămâni în jurul Hersonului şi în nord-estul ţării a primit drept replică o intensificare a atacurilor cu rachete şi drone ruseşti împotriva infrastructurilor civile, care au distrus circa 40% din sistemul energetic ucrainean chiar înainte de venirea iernii.

În timp ce războiul intră în a noua lună şi iarna se apropie, la orizont se profilează o criză energetică şi umanitară în Ucraina.

Peste 1 milion de persoane sunt private de electricitate, a declarat consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko.

Moscova a recunoscut că a ţintit infrastructuri energetice, dar neagă că ar fi ţintit şi civili, conform Reuters.

Sperietoarea Nova Kahovka

În același timp, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că ar avea intenţia să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar putea inunda o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Herson. Niciuna din cele două părţi nu a prezentat probe pentru a-şi susţine afirmaţiile privind barajul, care alimentează cu apă Crimeea şi centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub control rusesc.

La Herson, autorităţile de ocupaţie au ordonat evacuarea civililor, ceea ce reprezintă un alt semn al problemelor cu care Rusia se confruntă în ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Mii de civili au părăsit Hersonul după avertismentele privind o ofensivă ucraineană pentru recucerirea oraşului.

La rândul său, armata ucraineană a declarat că înaintează în sud, preluând controlul asupra a cel puţin două sate pe care ruşii le abandonaseră.

„Bomba murdară”, noul element care intervine în retorica războiului

Afirmațiile Moscovei, care a acuzat Ucraina că se pregăteşte să folosească o "bombă murdară" împotriva forţelor ruse, sunt "clar false", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.

Statele Unite resping "afirmaţiile clar false ale ministrului (rus al apărării) Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", a afirmat Adrienne Watson într-un comunicat.

"Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă n-ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a avertizat ea.

Acuzaţii "absurde" şi "periculoase", a reacţionat și ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, respingând şi el aceste acuzaţii, a subliniat că ele demonstrează că Rusia pregăteşte "o nouă etapă în escaladare" şi că lumea trebuie să răspundă la aceasta "cât mai dur posibil".

Șeful Pentagonului a vorbit din nou cu Șoigu

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit şi el duminică cu omologul său rus, Serghei Şoigu, la cererea acestuia din urmă, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

În cursul discuţiei telefonice, Lloyd Austin "a respins orice pretext pentru o escaladare din partea Rusiei", potrivit Pentagonului, care nu a menţionat în mod direct acuzaţiile referitoare la o "bombă murdară".

Oficialul american a reamintit însă importanţa de "a menţine comunicarea", în contextul războiului din Ucraina.

Cei doi responsabili au mai avut o conversaţie și vineri, la mai bine de cinci luni de la ultimul lor contact, menționează AFP, preluată de Agerpres.

Duminică, Șoigu a mai vorbit la telefon cu omologii săi britanic, francez şi turc, exprimdu-și "îngrijorările legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o bombă murdară", potrivit unui comunicat al serviciilor sale de presă.

Zelenski: Dacă Rusia dă telefon și spune că Ucraina pregătește ceva înseamnă că deja Moscova a pregătit acel lucru

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO, transmite AFP.

"Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale mizerii, că lumea nu va accepta asta", a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi asta chiar împotriva ţării noastre, care a renunţat la arsenalul său nuclear (...), este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".

Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că "invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o +bombă murdară+ sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase".

"Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei", a spus și şeful diplomaţiei de la Kiev.

Oficial ucrainean: Rușii încep să se retragă în Herson

ACTUALIZARE 19:06 Armata rusă își retrage trupele de pe pozițiile de pe fluviul Nipru, în sud-estul regiunii ocupate Herson, transmite o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, conform CNN.

„Continuăm să mutăm linia frontului. Rușii stau ficși în spatele liniilor lor defensive. Încearcă să-și concentreze forțele pe malul de est al fluviului”, a spus Natalia Humeniuk.

„Își mută trupele de elită și ofițerii de pe malul de vest, lăsându-i în urmă doar pe cei mobilizați și care pot fi sacrificați”, a mai spus ea.

Ocupanții le cer locuitorilor din Herson să plece pentru a-și „ salva viețile”

ACTUALIZARE 19:02 Rușii le spun locuitorilor din Herson să părăsească orașul și regiunea pentru a-și „ salva viețile”. Ocupanții încearcă să evacueze peste 60.000 de oameni care locuiesc pe malul vestic al râului Nipru, înainte de o confruntare decisică cu armata ucraineană eliberatoare care își continuă contraofensiva în sudul țării.

„Situația de astăzi este foarte dificilă. Este vital să vă salvați viețile. Nu va dura mult, vă veți întoarce cu siguranță”, a spus ministrul educației rus, Serghei Kravțov.

Autoritățile de ocupație s-au plâns că nu au suficiente bărci pentru a-i transporta pe oameni pe partea cealaltă a fluviului, la un moment dat, duminică, din cauza „unei creșteri masive a numărului de oameni care vor să părăsească orașul”.

În jur de 25.000 de oameni au fost evacuați de marți și până acum, a anunțat marioneta lui Putin în Herson, Kirill Stremusov.

„Vă recomandăm din nou să părăsiți orașul și malul vestic al râului Nipru”, a spus Stremusov într-un mesaj video publicat pe Telegram.

Zelenski: Rusia nu ne amenință doar pe noi. NATO să se gândească dacă e mai puternică fără Ucraina

ACTUALIZARE 16:52 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un nou apel voalat la NATO să accepte Ucraina în Alianță. Liderul de la Kiev a spus că Rusia nu amenință doar Ucraina.

„Statele-membre NATO trebuie să se gândească dacă vor fi mai puternic din punct de vedere geopolitic fără Ucraina sau dacă se vor simți mai în siguranță alături de Ucraina, pentru că Rusia de astăzi nu ne amenință doar pe noi”, a spus președintele Ucrainei.

Serghei Șoigu susține că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară”

ACTUALIZARE 15:20 Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat, duminică, la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care „are o tendinţă spre o escaladare necontrolată”, informează AFP şi Reuters.

Serghei Şoigu „i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o «bombă murdară»”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

Cei doi miniştri au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

„Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată”, adaugă comunicatul MApN rus. Aşa-zisa „bombă murdară” combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona, informează Agerpres.

Un avion de vânătoare rusesc s-a prăbuşit peste o casă în Siberia

ACTUALIZARE 14:30 Un avion de vânătoare rusesc s-a prăbuşit, duminică, peste o clădire rezidenţială în Irkutsk, în Siberia, au anunţat autorităţile locale, precizând că nicio informaţie despre eventuali răniţi nu este disponibilă pentru moment, informează agenţiile de presă internaţionale.

„Un avion de tip Su a căzut peste o casă de două etaje la Irkutsk”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Irkutsk, Igor Kobzev, citat de Agerpres.

Potrivit serviciilor de urgenţă citate de agenţiile de presă ruse, este vorba de un avion de vânătoare Su-30, care s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament. În urmă cu o săptămână, un alt avion rusesc de tip Suhoi Su-34 s-a prăbușit peste un bloc din orașul Eisk, în regiunea rusă Krasnodar, situată în apropiere de teritoriile ocupate de Rusia în sud-estul Ucrainei.

Prăbușirea aparatului de zbor a fost urmată de un incendiu de proporții. Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat prăbușirea, spunând că era vorba despre un zbor de antrenament. Prăbușirea avionului militar Su-34 în orașul Eisk s-a soldat cu cel puțin patru morți și 25 de răniți.

Rusia construiește „două linii de apărare” la granița cu Ucraina în apropiere de regiunile ruse Kursk-Belgorod

ACTUALIZARE 13:46 Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, pentru a face faţă unor „eventuale atacuri ale forţelor ucrainene”, a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Săptămâna aceasta, lucrările de construcţie la două linii de apărare întărite în regiunea Kursk au fost încheiate”, a scris Starovoit pe Telegram, precizând că o a treia linie de apărare ar urma să fie construită până pe 5 noiembrie.

„Suntem gata să facem faţă oricărui atac asupra teritoriului nostru”, a spus oficialul rus.

La rândul său, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată şi ea la frontiera cu Ucraina, a anunţat sâmbătă începerea construirii unei linii de apărare în regiunea sa.

„În regiunea Belgorod s-a început construcţia unor fortificaţii defensive”, a anunţat Viaceslav Gladkov pe Telegram, postând fotografii cu mai multe blocuri de beton în formă de piramidă instalate la marginea unui sat.

ACTUALIZARE 13:27 Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în „anumite regiuni” din Ucraina, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

Zelenski a afirmat joia trecută că Rusia transformă reţeaua electrică a ţării sale în „câmp de luptă”, prin atacuri care determină populaţia să se refugieze spre Europa, iar vineri operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a anunţat că va impune restricţii şi opriri „controlate şi temporare” ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev, în urma bombardamentelor continue ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, conform Agerpres.

Unul dintre cei mai bogați ucraineni, arestat ca trădător. El e acuzat că furniza motoare pentru elicopterele armatei ruse

ACTUALIZARE11:16 Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat arestarea unuia dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, miliardarul Viaceslav Boguslaev, acuzat de trădare în favoarea Rusiei. Oligarhul, fost proprietar al unui important constructor de motoare de aviație, a fost acuzat că îi ajuta pe ruși să-și repare elicopterele militare.

Conform SBU, Viaceslav Boguslaev, președintele onorofic al companiei JSC Motor Sich, împreună cu șeful departamentului de comerț exterior al companiei, a colaborat cu reprezentanți ai firmei rusești Rostec, apropiată de Kremlin și care reprezintă una din principalele companii de armament ale Federației Ruse.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Boguslaev e acuzat astfel că a ajutat la livrarea de motoare de aviație ucrainene către partea rusă. Produsele livrate de compania ucraineană JSC Motor Sich au fost folosite de armata rusă la producerea și repararea mai multor elicoptere militare, precum Mi-8, Ka-53 „Aligator” sau Mi-28 „Night Hunter”.

Ucrainenii au doborât 16 drone kamikaze iraniene în regiunea Mikolaiv

Forțele ucrainene susțin că au reușit să doboare 16 drone kamikaze în regiunea Mikolaiv, în cursul serii de sâmbătă spre duminică, informează Kyiv Independent. Zeci de rachete și drone kamikaze au lovit în acest week-end infrastructura civilă și energetică a Ucraina, atacuri care au provocat pene de curent în mai multe regiuni, inclusiv Kiev.

Autoritățile ucrainene au precizat că atacurile asupra infrastructurii energetice au lăsat peste un milion de gospodării fără curent, informează The Guardian.

În același timp, conform celui mai recent raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), rușii pregătesc orașul Herson pentru „luptă urbană”.

De asemenea, militarii ruși au construit un pod de barje, situat în vecinătatea podului grav avariat Antonovski, de pe Nipru, care va fi folosit pentru evacuarea trupelor și care va deveni astfel un „punct critic de trecere” pentru forțele ruse din regiune.

Reprezentanții armatei ucrainene susțin că trupele ruse s-au retras deja din două localități - Harivne și Hkalove - aflate la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Herson, precum și din Berislav, oraș situat la est de Herson.

Recent, autoritățile ruse de ocupație din Herson le-au cerut civililor să părăsească „imediat” capitala regiunii, orașul Herson. Trupele ucrainene eliberatoare avansează în forță în regiune.

„Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul”, a transmis pe rețeaua rusescă Telegram administraţia de ocupaţie din regiune, menționând o „situaţie tensionată pe front” şi „un pericol crescut de bombardamente masive”. Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început încă de miercuri.

Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene - pentru slăbirea moralului populației civile

Conform ISW, ultimele bombardamente rusești, care au vizat cu precădere infrastructura civilă ucraineană, au ca scop înfrângerea moralului civililor ucraineni, care vor avea de îndurat frigul iernii în locuințe distruse și fără curent electric.

Noi lovituri ruseşti au vizat, sâmbătă, infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării. „Forţele ruse au atacat din nou cu rachete instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei”, a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

„Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie”, a adăugat operatorul. Restricţii de consum de energie sunt „aplicate” în mai multe regiuni, inclusiv în capitala Kiev şi regiunea sa, a precizat Ukrenergo, promiţând că specialiştii săi „iau toate măsurile pentru a restabili furnizarea de electricitate imediat ce va fi posibil în regiunile în prezent private de electricitate”. În paralel, ucrainenii au redus deja voluntar consumul de electricitate cu 5 până la 20% în medie în unele zile şi în unele regiuni, a declarat şeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîţki.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri