Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că revine Rusiei, şi nu Ucrainei, să avanseze negocierile pentru a pune capăt conflictului, după ce preşedintele american Donald Trump a criticat Kievul, relatează AFP, preluată de Agerpres. Preşedintele american Donald Trump a dat de înțeles joi că şi-a stabilit o dată limită pentru a obţine un acord de pace între Rusia şi Ucraina, iar această dată se apropie, deși nu a precizat-o.
"Este ceva pe masă acum, cred, şi ucrainenii chiar joacă jocul. Şi cred că mingea se află în mod clar în terenul Rusiei acum", a declarat Mark Rutte la Casa Albă după o întâlnire cu preşedintele Trump.
Donald Trump l-a criticat miercuri pe preşedintele Volodimir Zelenski, acuzându-l că a făcut declaraţii "incendiare" privind Crimeea anexată, într-un moment în care un acord cu Rusia ar fi "foarte apropiat", potrivit lui.
Refuzul Kievului de a accepta termenii americani pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia în februarie 2022 "nu va face decât să prelungească masacrele", a avertizat miliardarul republican, care nu a recunoscut niciodată responsabilitatea rusă în declanşarea conflictului.
„Am propria mea dată limită (n.r. pentru o înţelegere între Rusia și Ucraina) şi dorim ca aceasta să fie rapidă”, a declarat Trump presei, înaintea unui dejun de lucru la Casa Albă cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere. „Credem cu tărie că ambele doresc pacea, dar trebuie să se aşeze la masă pentru negocieri”, a adăugat el despre cele două ţări aflate în război. „De mult timp aşteptăm”, a completat preşedintele american.
Secretarul său de stat, Marco Rubio, a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute că se apropie momentul în care Trump va decide retragerea SUA din demersurile de soluţionare a războiului ruso-ucrainean dacă nu se înregistrează progrese.
La rândul său, vicepreşedintele american J.D. Vance a declarat miercuri, referindu-se la o propunere a lui Donald Trump pentru un plan de pace, că această propunere este „foarte explicită” şi că a sosit momentul în care Moscova şi Kievul trebuie să o accepte, altfel „Statele Unite se vor retrage din proces”.
Trump a inclus însă în planul său de pace controlul rusesc „de jure” (n.r. conform legii) asupra peninsulei Crimeea, idee respinsă categoric de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce a condus la noi tensiuni între acesta şi liderul de la Casa Albă. „Facem tot ce ne-au propus partenerii noştri, cu excepţia a ceea ce este contrar legislaţiei şi Constituţiei ucrainene”, a spus joi Zelenski la o conferinţă de presă, în timpul unei vizite în Africa de Sud.
Anterior, marţi, el a declarat că Ucraina nu va recunoaşte niciodată ocupaţia rusă în Crimeea, afirmând că „acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean” şi că în plus Constituţia nu-i permite să cedeze teritorii, declaraţie după care Trump l-a avertizat într-un mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social că „poate avea pacea sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”.
Editor : M.C