"Sfidează valorile religioase și promovează homosexualitatea". Libanul cere interzicerea filmului Barbie în cinematografe

Data actualizării: Data publicării:
Barbie (2023)
Blockbuster-ul american Barbie interzis în Vietnam și Liban. Foto: Profimedia Images

Ministrul libanez al Culturii a luat miercuri o serie de măsuri pentru a interzice filmul Barbie în cinematografele din țară. Acesta a declarat că pelicula sfidează valorile religioase și "promovează homosexualitatea". Oficialul a cerut autorităților însărcinate cu securitatea statului să se asigure că toate proiecțiile programate nu vor mai avea loc, transmite The Guardian.

Mohammad Mortada este susținut de Hezbollah, o grupare teroristă care și-a creat și o ramură politică și al cărei lider, Hassan Nasrallah, are o retorică vădit împotriva comunității LGBT. Ministrul Culturii susține că minoritățile sexuale trebuie să fie înfruntate, pentru că reprezintă un "pericol iminent" pentru Liban.

Oficialul a declarat că filmul Barbie "promovează homosexualitatea și transformarea sexuală" și "contravine valorilor religioase și morale", în detrimentul unității din sânul familiei.

El a cerut agenției de securitate generală din Liban, care se află în subordinea ministerului de Interne și care este responsabilă pentru punere în aplicare a cenzurii, să ia măsurile necesare pentru a împiedica proiecția filmului.

Ministrul de Interne, Bassam Mawlawi, nu a oferit încă declarații pe acest subiect.

Libanezii, îndemnați să rămână "atașați valorilor familiei"

Cu Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile lui Barbie și Ken, filmul prezintă păpușa celebră într-o aventură în lumea reală. De la debutul său, la 21 iulie, filmul a realizat încasări de peste 1 miliard de dolari la nivel mondial.

Libanul a fost prima țară arabă care a organizat o săptămâna a pride-ului în 2017 și, în linii mari, a fost considerată un refugiu pentru comunitatea LGBT în Orientul Mijlociu, o regiune în general conservatoare. Însă această chestiune a devenit mai pregnantă în ultima vreme, declanșând tensiuni. Anul trecut, Mawlawi a decis să interzică evenimentele care "promovează perversiunea sexuală" în Liban, din care se înțelege că face referire la adunările cu simpatii LGBT.

Într-un discurs susținut luna trecută, Nasrallah a cerut autorităților libaneze să ia măsuri împotriva acțiunilor pe care le consideră că promovează homosexualitatea, inclusiv prin interzicerea lor.

Iar marți, guvernul libanez i-a îndemnat pe cetățeni să rămână "atașați valorilor familiei", după o reuniune cu cel mai important cleric creștin al țării, patriarhul Bechara Boutros al-Rahi, șeful bisericii maronite.

Ayman Mhanna, director executiv la Fundația non-profit Samir Kassir, a declarat pentru Reuters că demersul lui Mortada a ocolit traiectoria obișnuită de cenzură din Liban, pe fondul unui "val de bigotism".

"Acest lucru face parte dintr-o campanie mai amplă care reunește Hezbollah, extrema dreaptă creștină și alți lideri religioși de top într-o campanie îndreptată împotriva persoanelor LGBT", a declarat Mhanna.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri